45

Een verticale tuin: zo doe je dat!

Een verticale tuin ziet er niet alleen heel bijzonder uit. Het is ook nog ideaal voor degenen met een kleine tuin of enkel een balkon tot beschikking. Geen gedoe met plantenbakken en plantenhangers, gewoon een groot stuk muur vol met eigen tuin. Dus heb je een kale, oude schutting in de tuin of een lege muur op je balkon? Zo maak je zo’n toffe verticale tuin!

Related imageBron afbeelding

 1. De constructie

  Er zijn verschillende manieren om aan een verticale tuin te beginnen maar deze constructie is vaak toch wel de gemakkelijkste. Plaats een raster, rooster of metalen frame op je gevel die het gehele oppervlak bedekt. Het frame moet aan de muur hangen, maar moet op zichzelf rusten. Zo blijft er genoeg ‘open ruimte’ tussen muur en frame waar wortels zich kunnen ontwikkelen. Plaats hier een materiaal als jute achter, zodat de wortels van de planten zich gemakkelijk kunnen hechten. Op deze manier voorkom je ook dat wortels in je muren gaan groeien en eventuele schade veroorzaken. Je kunt zelfs een irrigratiesysteem aanleggen om natte voeten te voorkomen!

 2. De locatie

  In principe leent iedere muur zich voor het plaatsen van een verticale tuin. Toch is de kans op succes groter als de locatie aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de verticale tuin, net als de gewone ‘horizontale’ tuin voldoende daglicht hebben. Een plekje in de schaduw kan ook, maar dan is het aantal mogelijkheden wat planten betreft wat beperkt. In een verticale tuin met voldoende zonlicht kan een grotere variatie planten kwijt dan een verticale tuin op een schaduw plekje.

 3. De beplanting

  In principe kun je alle planten die je in een standaard tuin kwijt kunt, ook kwijt in de verticale tuin. Toch zijn er een aantal planten die zich hier beter voor lenen. Zo kun je op een schaduw plek het beste planten als varens, grassen, kruiden en tuingeraniums plaatsen. Een verticale tuin in de zon heeft meer mogelijkheden. Zo kun je er vele eetbare planten kwijt zoals aardbeienplantjes, bieslook, sla, tijm, en salie maar ook sierplanten als viooltjes, maskerbloemen en klokjesbloemen.

  Image result for vertical garden
  Bron afbeelding

 4. Onderhoud

  Het belangrijkste voor een goed te onderhouden verticale tuin is een degelijke montage. Buiten dat zorg je er voor dat de tuin niet te zwaar en niet te nat wordt. Een te zware of te natte verticale tuin kan schade aan de achtermuur opleveren. Verder onderhoud je de verticale tuin, gewoon hetzelfde als de normale ‘horizontale’ tuin.

Heb jij al een verticale tuin?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply