51

Keerwanden gebruiken in je tuin

Betonnen keerwanden worden veel gebruikt in de bouwindustrie. Ze worden echter ook steeds vaker gezien in tuinen. Vooral als je te maken hebt met hoogteverschillen kun je haast niet zonder keerwanden. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? En hoe verwerk je keerwanden mooi in je tuin?

Het nut van keerwanden

Keerwanden zijn zware betonnen hoekelementen. Ze wegen al snel meer dan 100 kg en kunnen dus niet zomaar worden opgetild. Dat is ook precies de bedoeling, want het gewicht zorgt dat de keerwand altijd netjes op zijn plaats blijft staan. Een voorbeeld van het gebruik van een keerwand is bij het aanleggen van hoogteverschillen in de tuin. De keerwand wordt gebruikt als grens tussen een hoger en een lager gedeelte. Zonder keerwand zou de grond al snel verzakken, maar de keerwand zorgt voor een strakke, nette afscheiding.

Keerwand aanleggen

Keerwanden in de tuin

Keerwanden worden, zoals gezegd, vooral gebruikt bij het maken van mooie hoogteverschillen. Ze zijn hiervoor veel beter geschikt dan bijvoorbeeld sluitbanden of balken. Bovendien kan het beton netjes worden weggewerkt als je het liever niet ziet. Veel mensen bekleden hun keerwand met tegels, natuursteen, steigerhout of andere materialen. Zo ziet de keerwand er supermooi uit, terwijl het toch een relatief goedkope oplossing is. Een ander gebruik van de keerwand is bij het aanleggen van een vijver. Hierbij zorgt de keerwand ervoor dat de vorm van de vijver strak is en de vijver is veel gemakkelijker schoon te houden.

Hoogteverschillen aanbrengen

Hoogteverschillen zijn soms noodzakelijk, bijvoorbeeld als je in heuvelachtig gebied woont. Maar soms kiezen mensen voor hoogteverschillen omdat het gewoon mooi is. Verhoogde borders kunnen bijvoorbeeld erg mooi zijn rondom een gazon. Andersom kun je er ook voor kiezen om je terras te verhogen en de borders of het grasveld lager te houden. Je kunt ook spelen met meerdere niveaus in de tuin, waartussen je trapjes aanlegt. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Keerwand naast de oprit

Keerwanden worden steeds vaker gebruikt in tuinen. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat ze sterk zijn, maar ook dat ze mooi zijn. Vooral in moderne tuinen kunnen ze gemakkelijk worden toegepast. Bovendien kun je de keerwand heel gemakkelijk een andere look geven als je liever geen beton in de tuin ziet. Daarmee is de keerwand een veelzijdig middel om je tuin te voorzien van strakke hoogteverschillen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply