19

4 x tips om een kleine tuin efficiënt in te richten

Als je weinig ruimte hebt, dan kan het maken van een mooie tuin eerder een uitdaging zijn dan echt plezier opleveren. Maar zelfs een tuin met de kleinste oppervlakte, kan omgetoverd worden tot een prachtige en productieve groene oase. Hier zijn wat tips om je te helpen het meeste uit je kleine tuin te halen, om ervoor te zorgen dat je deze niet alleen klein, maar ook fijn is!

Verplaatsbare accessoires

Wees creatief met plantenbakken. Zeker als je niet heel veel ruimte tot je beschikking hebt, dan wil je je planten het liefst in plantenbakken en potten kwijt kunnen. Deze passen namelijk prima in een kleine tuin, maar ook op bijvoorbeeld een balkon op patio. Een plantenbak op wielen is helemaal een goede keuze! Deze kun je gemakkelijk verplaatsen als je bijvoorbeeld in de tuin wilt zonnen en even plaats moet maken voor een ligbed. Ook een barbecue op wieltjes is erg handig. Die kan je erbij rijden en weer wegzetten als je hem even niet nodig hebt.

Opklapbare meubels

Om ruimte te besparen zijn opklapbare tuinmeubelen echt de beste keuze. Een klein eettafeltje met uitklapbare stoeltjes, kun je er namelijk makkelijk bijzetten als je ze nodig hebt voor een gezellig diner in je tuin. En je kan ze weer wegzetten als je ze niet nodig hebt, zodat er weer ruimte ontstaat voor andere dingen.

Tegels als tuinbedekking

Hoewel je je tuin wilt voorzien van voldoende groen, is het bestraten van een kleine tuin toch het beste. Doordat je tegels in de tuin legt, creëer je de mogelijkheid om plantenbakken met gekleurde bloemen en planten neer te zetten en wat kleine meubels. Als je gras in je tuin wilt, zal je altijd een klein terrasje moeten maken voor een tafel en de stoelen. En door voor een deel gras en voor een deel tegels te gebruiken, lijkt de tuin kleiner. Kies daarom voor één soort tuinbedekking.

Betrek de wanden bij de tuin

Betrek de wanden bij de tuin

Een andere manier om het beste uit een kleine ruimte te halen is om gebruik te maken van de verticale ruimte en de planten naar boven te laten groeien, in plaats van naar buiten. Werk met klimplanten of hanging baskets en kijk echt naar compacte plantensoorten. Zoek naar planten die gekweekt zijn om in een kleinere pot of bak te groeien. Deze planten zullen minder ruimte innemen en toch veel bloemen voortbrengen. Het kiezen van planten met verschillende groeiwijzen helpt ook om je tuin interessant te maken. Zo kan de combinatie van hoge planten in grote bakken samen met kortere planten in kleine potten, meer dimensie en diepte geven.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply