42

Het juiste onderhoud voor tuinmeubelen in de winter

Tuinmeubels zijn gemaakt om buiten te staan. Toch hebben de meeste meubels wel wat onderhoud nodig. Doe je dat niet, dan gaan de meubels veel minder lang mee. Natuurlijk is het onderhoud afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal van je tuinmeubelen. De meeste mensen doen het onderhoud in het najaar om de meubels klaar te maken voor de winter, of juist in de winter om de meubels klaar te hebben voor het nieuwe voorjaar. Hier vind je een aantal praktische tips voor het onderhoud van je tuinmeubelen in de winter.

In de winter behandelen? Doe het droog!

In de winter regent het veel. Maar de sleutel tot goed onderhoud aan tuinmeubels is dat je het droog doet. Beits, lak en impregneer werken veel minder goed als het vochtig is. Dat geldt ook voor protectors, bijvoorbeeld de speciale onderhoudsmiddelen van de Tuinmeubelshop. En als de meubelen na het onderhoud te snel weer nat worden door de regen, heeft het ook weinig zin. Doe dus het onderhoud op een droge plek, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Of wacht totdat het weerbericht aangeeft dat het meerdere dagen droog zal blijven.

Temperatuur is belangrijk

Naast vochtigheid is ook temperatuur erg belangrijk. Beits en verf hebben een bepaalde temperatuur nodig om goed te drogen. Meestal ligt de ondergrens bij zo’n 10-12 graden. Is het kouder, dan zal het onderhoudsmiddel minder goed hechten en veel langzamer drogen. Ook hier geldt: werk in een ruimte die minder koud is dan buiten. Overigens is temperatuur en vochtigheid wel belangrijk, maar maakt het meestal niet uit of het waait.

Kies het juiste onderhoud

Verschillende meubels hebben verschillend onderhoud nodig. Dit zijn de meest voorkomende materialen met hun onderhoud:

  • Metaal. Metaal kan worden ingevet met olie, zodat het vocht niet meteen doordringt in het metaal. Let erop dat het meubel volledig droog is voordat je dit doet. Werk nauwkeurig bij hoekjes en randjes, zodat deze niet gaan roesten.
  • Kunststof. Kunststoffen tuinmeubels kun je schoonmaken met een speciale reiniger. Verder hebben ze geen onderhoud nodig.
  • Hout. De meeste soorten hout moeten beschermd worden door middel van lak of beits. Ook geïmpregneerd hout kan hiermee behandeld worden voor een langere levensduur. Dit kan in de winter, mits je goed let op de omstandigheden. Bij steigerhout hoor je vaak dat het niet nodig is, maar ook steigerhouten tuinmeubelen gaan langer mee met goed onderhoud.
  • Textiel. Veel tuinmeubels hebben kussens om comfortabel op te zitten. De kussens kun je het beste binnen bewaren tijdens de wintermaanden. Aan het eind van de winter maak je ze schoon met een cleaner. Gebruik daarna een speciale protector, zodat ze niet meteen gaan schimmelen als ze eens vochtig worden.

Voor tuinmeubels is goed onderhoud essentieel. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je al snel weer in de winkel staat om nieuwe meubels uit te kiezen. Door je meubels goed te onderhouden kunnen ze heel wat jaartjes langer meegaan!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply