hoe kies ik de goede zonwering?

een koele heerlijke patio via lejardindelildelle

een koele heerlijke patio via lejardindelildelle

De zomer komt eraan en belooft een goede te worden. De zon in huis is heerlijk, maar als het echt heet gaat worden, is het belangrijk om je huis koel te houden. Hoe vind je de juiste zonwering die past bij jou?

Om je op weg te helpen heb ik een aantal overwegingen op een rij gezet:

1. Budget

Er zijn veel verschillende zonweringen te krijgen en ze variĆ«ren sterk in prijs. Daarom is het belangrijk om allereerst je budget vast te stellen. Voordelige eenvoudige uitvalschermen passen bij een klein budget, screens of knikarmschermen passen bij een wat groter budget en markiezen en shutters doen mee bij in de race bij een groot budget. Verder is er natuurlijk een prijsverschil bij handmatige en elektrische bediening van de schermen en kun je geld besparen als je het zelf monteert. Kortom… bepaal eerst je budget en begin dan aan je zoektocht.

2. Wensenlijst

Bedenk hoe je de zon graag uit je huis wilt weren en hoeveel plek de zonwering mag innemen. Bepaal of je alleen schaduw in je huis wilt of dat je ook graag je terras wilt verkoelen met de zonwering. Of je veel ruimte aan je huis hebt voor een scherm, of juist niet… Hoe de zon op je huis staat en hoe de zon en de schaduw ‘binnenvalt’. Als de zon van opzij valt, moet je hier rekening houden met de invalshoek. Verder is het ook goed om na te denken welke sfeer je graag wilt bij je huis of in je tuin.

3. Het assoriment

Nu je ongeveer weet wat je wilt, welke ruimte het scherm kan innemen en hoe de zon valt, is het goed om te kijken welke schermen er mogelijk zijn. Je hebt keus uit de verschillende zonweringen:

een uitvalscherm

een uitvalscherm

* een uitvalscherm is een zonnescherm met twee vaste armen, die omlaag gaan als het scherm uitgezet wordt. Uitvalschermen zijn de meest gebruikte en dus bekende zonneschermen. Een uitvalscherm is zowel in effen als gestreept in allerlei kleuren stof verkrijgbaar. Dit zonnescherm kan tot maximaal 4 meter breed gemaakt worden, maar daar zijn allerlei slimme trucjes mee bedacht.

een valarm zonnescherm

een valarmscherm

* een valarmscherm is een combinatie van een uitvalscherm en een screen. Het doek zakt eerst een stukje recht naar beneden, waarna de armen het onderste deel van het doek naar voren brengen. Doordat het eerste stuk doek recht naar beneden gaat, wordt zon van de zijkant ook goed geweerd en komt er minder zon in huis.

een knikarmscherm

een knikarmscherm

* een knikarmscherm is een zonnescherm wat geschikt is voor een terras. Het zonnescherm wordt met twee armen, die recht vooruit knikken, uitgerold waardoor je niet tegen de arm aan kunt lopen. Het scherm is verkrijgbaar tot een breedte van 10 meter met een uitval tot 4 meter. Door dit grote doekoppervlak is de constructie van het scherm zwaar. Het is dus belangrijk dat het stevig en met voldoende bevestigingspunten aan de gevel kan worden gemonteerd.

screens van een beachhouse via dwell

screens van een beachhouse via dwell

* Een screen is een zonnescherm dat strak voor het raamkozijn naar beneden en omhoog gaat. Het werkt ongeveer hetzelfde als een rolluik: het doek glijdt tussen twee geleiders naar beneden en is bedoeld om de warmte buiten te houden. Deze geleiders worden aan de buitenkant gemonteerd en je kunt een screen handmatig of elektrisch bedienen. Een ideaal systeem als je weinig ruimte buiten het huis hebt, maar het oogt wat saai.

een markies

een markies

* Een markies is een zonnescherm dat opgebouwd is uit een aantal houten of aluminium latten die door scharnieren aan elkaar verbonden zijn. Een markies kent 3 modellen, de standaard-, de pet- en het klapmodel. Over dit modelframe zit het doek, dat vaak vochtbestendig en vuilafstotend is, waardoor je ook in de regen onder de markies kunt zitten. Een markies heeft een karakteristieke uitstraling en straalt dus een speciale sfeer uit.

houten shutters

houten shutters

* Een shutter is een voorzetraam aan de binnenkant van het raam en heeft horizontale lamellen die je kunt verstellen. Hierdoor komt er dus geen zonlicht naar binnen, waardoor het binnen lekker koel blijft. Shutters laten licht op een sfeervolle gefilterde manier naar binnen vallen, waardoor er toch licht in huis komt en het er gezellig en sfeervol uitziet. Een nadeel is dat een shutter in huis veel ruimte in kan nemen als je ze steeds open en dicht wilt doen.

4. Kostenplaatje

Om ongeveer uit te rekenen wat de kosten van het scherm zullen zijn, kun je globaal een kostenplaatje maken. Reken eerst uit wat de breedte van het scherm moet worden. Dan kun je de uitval van het scherm vaststellen, dit geldt natuurlijk alleen voor de uitvalschermen, de knikarmschermen en de markiezen. De uitval is de afstand die het scherm uitsteekt vanuit de gevel. De gemiddelde uitval van een zonnescherm ligt rond de 100 cm, maar de uitval van een knikarmscherm ligt gemiddelde tussen de 200 en 300 cm. Voor shutters en screens kun je het oppervlakte van de ramen berekenen en dit kun je omzetten in een prijs.
Verder is het goed om stil te staan bij de extra kosten als wel of geen elektrische bediening en het vervoer van de schermen bij levering.

5. Kiezen

Als je weet welke zonwering bij je wensen, je budget en je sfeer past, kun je nog bepalen welke kleur en materiaal je mooi vindt. Als je alles op een rij hebt, kun je verschillende offertes aanvragen en je keuze bepalen. Misschien helpt deze keuzewijzer om makkelijker te kiezen, je kunt hem hier (zonwering kiezer) downloaden en uitprinten.

een overzicht wat je kunt uitprinten en helpt bij je keuze

een overzicht wat je kunt uitprinten en helpt bij je keuze

Veel succes! Mocht je nog een goede tip hebben of iets willen delen, dan hoor ik het graag!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply