29

Je sloten vervangen: 5 tips

Het is tijd om je sloten te vervangen. Misschien omdat het slot niet meer soepel werkt, of omdat het niet praktisch is. Maar je kunt het slot ook moeten vervangen omdat het niet veilig genoeg is. Er zijn veel redenen om een slot te gaan vervangen. Is jouw slot aan vervanging toe? Check deze 5 tips!

1. Koop alleen goedgekeurde sloten

Er zijn heel veel winkels en webshops die sloten verkopen. Maar niet elk slot is even goed. De kwaliteit kan zelfs van nieuwe sloten erg slecht zijn. Het is daarom altijd verstandig om te kijken naar een keurmerk. Goede sloten hebben een SKG** of SKG*** keurmerk. Als een nieuw slot een SKG*** keurmerk draagt, is het voor inbrekers erg moeilijk om het te kraken of op een eenvoudige manier open te maken. 

2. Zelf doen of laten doen?

Je sloten vervangen is niet zo ingewikkeld. Maar het is wel belangrijk dat het goed gebeurt. Je hebt niets aan een goed en veilig slot als het niet goed geïnstalleerd is. Daarom is het verstandig om er een professionele slotenmaker bij te halen. Die kan je sloten snel en goed vervangen en dan weet je zeker dat je nieuwe sloten op de juiste manier geïnstalleerd zijn.

3. Het aantal sleutels

Ga je een nieuw slot uitzoeken, dan krijg je ook de vraag hoeveel sleutels je erbij wilt. Bij de nieuwste sloten is het kopiëren van sleutels niet zo gemakkelijk. Het is dan belangrijk dat je van tevoren al zorgt voor voldoende sleutels. Bedenk van tevoren van welke deuren je sleutels gaat uitdelen. Het is bijvoorbeeld logisch dat je van de voordeur niet alleen sleutels voor de huisbewoners, maar ook een reservesleutel en sleutels voor belangrijke familieleden of buren wilt hebben. Als je later nog sleutels wilt hebben, moet je ze vaak apart bestellen en soms is het helemaal niet mogelijk.

4. Let op met elektronische sloten

De laatste jaren worden elektronische sloten steeds beter. Maar toch zijn de meeste elektronische sloten lang niet zo veilig als een SKG*** cilinderslot. Dit is afhankelijk van het type deur. Bij een aantal elektronische sloten bleek bijvoorbeeld dat de deur, als je het digitale kastje kon kraken, gewoon losging. Bij andere deuren zit het wat ingewikkelder. Doorgaans hebben bedrijven wel hele goede elektronische sloten. Maar de sloten die voor particulieren worden aangeboden zijn lang niet allemaal even veilig.

5. Extra deurbeveiliging

Misschien wil je naast het vervangen van je sloten ook nog extra deurbeveiliging aanschaffen. Dit is altijd verstandig, ongeacht hoe veilig het slot zelf is. Dievenklauwen zijn bijvoorbeeld bij nieuwe deuren standaard, maar oude deuren hebben deze nog niet. Het zijn eenvoudige pennen die zorgen dat de deur stevig in de sponning valt. Een inbreker kan de scharnieren wel losmaken, maar dan nog blijft de deur goed vastzitten. Secustrips zijn strips die je langs het slot kunt monteren en die voorkomen dat het slot met een koevoet opengebroken kan worden. Zo kun je het inbrekers nog moeilijker maken om binnen te komen in je woning.

Goede sloten zijn een absolute must. Ze zijn niet alleen goed om inbrekers af te remmen, ze voorkomen ook veel inbrekers. Het SKG keurmerk staat namelijk in een symbool weergegeven op de buitenkant van het slot. Ziet een inbreker dat, dan zal hij waarschijnlijk al snel opgeven en een ander huis zoeken om in te breken. Zelfs als jij op vakantie bent en hij de tijd heeft om zijn werk te doen. En mocht hij het toch proberen, dan is jouw deur in elk geval optimaal beveiligd.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply