Een BVO ofwel het bruto vloeroppervlak is een manier om, zoals de naam al doet vermoeden, het vloeroppervlak van je huis op te meten. Hiermee wordt dan ook het hele vloeroppervlak bedoeld, ook als dit loze ruimten of een vloer is die je niet kan zien. Daarnaast kun je er vanuit gaan dat de meting op vloerniveau wordt gedaan en om dit goed te kunnen berekenen wordt de NEN2580 methode gebruikt. Wil je weten hoe dit precies werkt en hoe zo’n meting wordt gedaan? Lees dan gauw verder.
Waarom zou je het bruto vloeroppervlak bereken?
Wil je een gebouw gaan verkopen? Of wil je een analyse hebben van een gebouw wat je al bezit? Dan kun je het bruto vloeroppervlak laten opmeten. Op deze manier kom je namelijk te weten hoe het gebouw in elkaar zit. Deze informatie kun je gebruiken voor als je investeringen op de planning hebt staan of als je wil weten wat de energiebehoefte van het gebouw is. Het bruto vloeroppervlak gaat, zoals al eerder werd benoemd over het hele oppervlakte, maar je zou ook het nuttige oppervlakte kunnen laten berekenen of het gebruiksoppervlakte. Het is maar net wat je van je gebouw wil weten.
Hoe bereken je het vloeroppervlak?
Het bruto vloeroppervlak gaat dus over het hele oppervlak, daarbij horen ook dragende wanden en gevels. Toch zijn er ook een aantal zaken die niet meegenomen worden bij een BVO. Voorbeelden hiervan zijn onder andere trappen, liften, een ruimte die overdekt is maar aan 1 of meerdere kanten open is of Uitsparingen. Deze voorbeelden vallen in principe niet onder woonoppervlakte en worden daarom niet meegerekend. Daarnaast tellen grote patio’s en schalmgaten ook niet mee. Wil je precies weten wat wel en niet bij deze berekening hoort, zoek dit dan makkelijk op.
BVO berekenen: let op deze punten
Nu je weet van een bruto vloeroppervlakte is, wat hier allemaal bij opgemeten wordt en welke methode hiervoor wordt gebruikt, zijn er toch nog een paar andere zaken waar je op moet letten. Zo moet er aan de binnenkant van een kale muur gemeten worden als het niet mogelijk is om vanaf buiten de meting te doen. Dit om zo met precisie te kunnen meten. En naast dat je dus de kosten voor een pand zo kunt berekenen, kun je deze informatie ook voor andere doeleinden gebruiken. Zoals de berekening die bepaalt wat de capaciteit van de verwarming moet zijn.
No Responses Yet