41

Is de veiligheid en conditie van de huurwoning in orde?

Wanneer je een nieuwe woning gaat huren dan zal je ongetwijfeld willen dat alles in en rondom het huis in orde is. Het gaat hierbij voornamelijk om de veiligheid en conditie van het huis. Ga hierbij zaken na zoals hoe bestendig je woning is tegenoverinbrekers met betrekking tot het soort glas waaruit je ruiten bestaan en kijk even of je makkelijk weg kunt komen in geval van brand. In huurwoningen in Utrecht wordt relatief vaak ingebroken in vrije sector huurwoningen. Bovendien is het belangrijk om te kijken hoe de ventilatie is in verband met je gezondheid.

Dubbel glas

Om te beginnen moet je dus altijd even nagaan uit wat voor glas de ruiten bestaan met betrekking tot inbrekers. Het is hierbij beter om dubbelglas te hebben, omdat inbrekers er op die manier veel lastiger inkomen dan wanneer je enkelglas gebruikt. Daarbij komt nog dat het beter is voor je isolatie. Zeker met HR++ bespaar je behoorlijk op stookkosten in de winter en heb je minder last van lawaai van buiten wanneer het bijvoorbeeld hard waait. Kortom: het woont een stuk prettiger! Wat nog meer belangrijk is bij de verstoting van inbrekers is het controleren of al je ramen en deuren voorzien zijn van extra sloten.

Voorkom inbraak in je huurwoning

Naast de status van verweer tegen inbrekers is het belangrijk om aandacht te besteden aan wat te doen bij een eventuele brand. Ga na of jouw woning over een goede nooduitgang beschikt. Dit is zeker belangrijk wanneer je een appartement huurt en dus wat hoger woont. Voor een normaal huis geldt dat je via de achtertuin goed weg moet kunnen komen, al hangt het natuurlijk af van waar de brand in het huis zit.

Vocht

Verder is het ook relevant om te controleren op vochtige plekken en lekkages in het huis. Als er namelijk veel vochtplekken in je woning hebt dan betekent dit dat de ventilatie niet op orde is. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid door bijvoorbeeld schimmels die dan ontstaan als gevolg van de vochtige plekken.

Naast deze zaken van veiligheid en conditie van je woning is het energielabel ook een punt om rekening mee te houden. De overheid verplicht tegenwoordig dat elke woning een energielabel heeft. Of dit nou een koop- of huurwoning is maakt niet uit. Op de volgende manieren kan het energielabel jouw portemonnee beïnvloeden.

Zo komt de kwestie van het type ruiten er weer bij kijken. Nogmaals is het beter om dubbel glas te hebben aangezien dit ontzettend aan stookkosten in de winter scheelt.Met de HR++ ramen heb je goede isolatie en verbeter je je woning. Daarnaast moet je letten op het type CV ketel dat er hangt en hoe oud deze is. Zeker als je naar een huis gaat kijken is een goede HR ketel eigenlijk wel iets wat vereist is. Dit scheelt namelijk honderden euro’s per jaar in vergelijking met een slechte oude VR of lagere C.V. ketel. Tot slot moet je nagaan hoe de verwarmingen verdeeld zijn in hethuis. Het wil namelijk nogal eens dat vooral bij huizen de zolder bijvoorbeeld geen verwarming heeft, of maar 1 verwarming en dat er meerdere kamers gecreëerd zijn. Als je dan vervolgens een elektrische verwarming moet aanschaffen voor dit soort ruimtes dan lopen de kosten ook op.
Kortom de veiligheid en conditie van je woning zijn extreem belangrijk!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply