21

Is mijn woning goed geïsoleerd?

Woon je in een nieuwe woning, of eentje die nog niet zo lang geleden volledig is gerenoveerd? Dan is de kans best groot dat het met de isolatie over het algemeen best aardig gesteld is. Toch zijn er vaak nog punten waar je extra aandacht aan zou kunnen besteden. Dat geldt natuurlijk helemaal wanneer je in een oudere, niet goed geïsoleerde woning woont. Dan zijn er meer dan genoeg zaken waar je mee aan de slag kan gaan. Het goede nieuws is dat de kosten en de werkzaamheden vaak reuze meevallen, terwijl je de resultaten ervan vrijwel direct op je energierekening terug kan zien.

Kleine moeite, groot plezier

Het mooie aan woningisolatie is dat het je niet alleen maar geldt kost. Is je woning namelijk goed geïsoleerd, dan zal je merken dat je in de winter minder hard hoeft te stoken om de boel warm te krijgen en te houden. Een slecht geïsoleerde woning laat namelijk een deel van de warmte naar buiten verdwijnen, behoorlijk zonde. Tegelijk kan er koude lucht van buiten juist naar binnen komen, waardoor je weer extra hard gaat stoken om dit te compenseren. Een behoorlijke vicieuze cirkel. Daarnaast zal je merken dat een slecht geïsoleerde woning in de zomer ook extra snel heel warm wordt. De kans is groot dat je flink met ventilatoren of zelfs airco aan de slag zal gaan om het draaglijk te houden.

Wanneer je de grootste knelpunten op het gebied van isolatie aanpakt, ga je hier snel profijt van zien. Een goede pur vloerisolatie kan bijvoorbeeld voorkomen dat koude lucht van onderaf je woning in trekt, en zo de temperatuur die je in de winter omhoog probeert te krijgen steeds weer naar beneden brengt. Weet je dit te voorkomen, wat met isolatie het geval is, dan hoef je minder veel te stoken. Het resultaat daarvan zie je al snel terug op je energierekening, zodat je ook zal merken dat je de investering uiteindelijk weer terug zal verdienen.

Alle kleine beetjes helpen

Alle kleine beetjes helpen

Om je woning in één keer helemaal perfect te isoleren, moet je wel even een flinke investering doen. Gelukkig geldt bij isolatie dat eigenlijk alle kleine beetjes helpen. Zelfs alleen de vloer goed isoleren zal al invloed hebben op je energierekening. Probeer je ieder jaar één knelpunt aan te pakken, dan verspreid je de kosten die je moet maken. Tegelijk zie je het resultaat van je investeringen ieder jaar oplopen, in de vorm van een steeds verder dalende energierekening. Zo wordt het bijna een sport om binnen je huis op zoek te gaan naar nog meer punten die aangepakt kunnen worden!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply