42

Schimmel in huis: hoe kun je dit voorkomen?

Af en toe hoor je weleens iemand zuchten over schimmel in huis. Misschien heb je het zelf meegemaakt. Vieze plekken op het plafond of op de muur. Het ziet er niet alleen vies uit, maar het is nog eens ongezond ook. Daarnaast kan het behoorlijk onfris gaan ruiken. Kortom dit is iets wat je niet wilt. Wat is een schimmel precies en wat kun je doen om het uit je huis te weren?

zwarte schimmel

Wat is een schimmel?

Schimmels zijn micro-organismen met een vergelijkbare levensvorm als paddestoelen. De schimmels die wij in huis kunnen tegenkomen, zijn de schimmeldraden. Deze vormen een gekleurde laag op objecten zoals plafonds en muren. Omdat een schimmel een levend organisme is heeft het voedsel nodig. Zonder voedsel kan een schimmel niet leven. Naast voedsel heeft een schimmel vocht nodig. De leefomstandigheden van schimmels zijn vergelijkbaar met die van een paddestoel. Voedsel uit materiaal wat vergaat en voldoende vocht.

Vochtig huis

Huizen die net gebouwd zijn bevatten veel vocht. Dit komt omdat water een basiselement is voor cement, behangplaksel, stuc, tegellijm en nog veel meer. Daarnaast is er tijdens de bouw ongetwijfeld wel eens regen gevallen voordat het huis waterdicht was. Het meeste van dit vocht moet weer uit het huis onttrokken worden voordat je er gaat wonen. Er moet dus goed geventileerd worden omdat er anders vocht achterblijft. Breng je vervolgens organische materiaal, zoals behang aan op de muren, dan heeft de schimmel kans. Er komt immers vocht en voedsel vrij. In oude huizen zijn lekkages en slechte ventilering vaak de oorzaak voor vochtophoping. In combinatie met hout, behang en andere organische materialen is er een leefomgeving voor schimmels.

Schimmel verwijderen

Met name een zwarte schimmel is lastig weg te halen en is daarnaast ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. Ga daarom niet aan de schimmel krabben of schrapen. Om een schimmel te verdrijven is het cruciaal om vocht en voedsel weg te halen. Begin daarom met goed ventileren. Zet desnoods een ontvochtigingsapparaat in de ruimte om de muren en het plafond uit te drogen. Andere bronnen van vocht, zoals lekkages of condensering, moeten natuurlijk worden geƫlimineerd. Effectief schimmel verwijderen kan door bleekmiddel op de schimmel te sprayen met bijvoorbeeld een plantenspuit. Na 10 minuten kun je de schimmel met een doek weg wrijven. Denk aan handschoenen, gooi deze daarna met de doek weg, anders begint de schimmel wellicht ergens anders. Duurdere oplossingen zijn schimmelvreters voor de hardnekkige schimmels.

Voorkomen is eenvoudiger dan verwijderen

Uiteraard kun je schimmel beter voorkomen. Zorg daarbij weer voor het voorkomen van vocht. Ventileer je huis goed en blijf controleren op lekkages. Merk je dat je huis vochtig wordt binnen, zet dan regelmatig een raam of rooster open. Hangt de was op zolder te drogen? Dan moet je af en toe wel een raam open kunnen zetten. Omdat schimmels ook voedsel nodig hebben moet je ook daarop letten. Is er behang of hout vochtig geworden? Dan kan het gaan rotten, dit zorgt voor de ultieme leefomgeving van schimmels. Maak deze plekken grondig schoon met bijvoorbeeld chloor of azijn.

Schimmel in huis voorkomen doe je door goed te ventileren. Vervolgens is het zaak dat je vochtige plekken goed controleert en oplost. Ga verrotting tegen. Heb je toch last van schimmel in huis? Raak het niet aan maar ontvochtig de ruimte en gebruik azijn of chloor om de schimmel weg te halen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply