40

Is jouw meterkast wel veilig?

De meeste mensen letten er goed op dat hun interieur in orde is. Ze kopen alleen de nieuwste spullen met de beste look. Er is echter één ruimte die meestal vergeten wordt. En komt ook haast nooit iemand. Het is echt zo’n ruimte die er niet toe lijkt te doen. En toch is het een van de belangrijkste ruimtes in huis. We hebben het over… de meterkast. Het lelijke eendje, dat toch zo belangrijk is om te zorgen dat je stroom hebt. Het is ook de ruimte waar het vaakst brand ontstaat. De meeste meterkasten in Nederland zijn een stuk onveiliger dan je zou denken. Is jouw meterkast wel veilig? Doe de check!

1. Spullen in de meterkast

De meterkast is warmer dan de rest van het huis. Dat komt omdat de elektrische installatie en de groepenkast warmte veroorzaken. Ze moeten die warmte zo goed mogelijk kwijt kunnen. De meeste mensen zetten echter veel spullen in de meterkast. Een paar dingen maken niet uit, maar als je het er volpropt kan de apparatuur zijn warmte niet meer kwijt. Dan is oververhitting een risico.

2. Een verouderde groepenkast

Een groepenkast met ouderwetse draaizekeringen is niet perse onveiliger dan een groepenkast met switches. Maar wel is het een feit dat een nieuwere groepenkast meer veiligheid bieden dan oudere groepenkasten. Is jouw groepenkast ouder dan 10 jaar? Dan is het verstandig om hem te vervangen voor een nieuw model. Die voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen. Weet je niet precies wat je nodig hebt? Dan kun je dat altijd vragen aan de specialisten van Elektrobode. Zij weten alles van elektriciteit en veiligheid!

3. Ontvlambare stoffen in de meterkast

Verrassend veel mensen bewaren spullen als schoonmaakmiddelen in de meterkast. Niet de beste locatie. Zoals gezegd wordt het er warm. Bovendien zijn de meeste schoonmaakmiddelen licht ontvlambaar. Een vonk van de elektrische bedrading kan al brand veroorzaken. Bovendien kan een kleine meterkast brand enorm uit de hand lopen als er brandbare stoffen dichtbij zijn.

4. Vocht bij de elektrische installatie

Vaak zit de meterkast in de gang. Het kan daar vochtig zijn, zeker als de meterkast tegen de buitenmuur is geplaatst. Controleer regelmatig op vocht en schimmel. Het is overbodig om te zeggen dat water en elektriciteit geen goede combinatie vormen. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn!

5. Gasmeter in de meterkast? Checken!

Soms zit de gasmeter in de meterkast, soms ook niet. Als hij er wel in zit, moet je hem minimaal één keer per jaar checken. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een apparaatje dat gas meet. Verder controleer je of de gaskraan nog goed dichtgedraaid kan worden. Een combinatie van een kleine gaslekkage in de meterkast en een vonkje van de elektrische installatie is genoeg om “boem” te doen.

6. Check de aardlekschakelaar

Ook de aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel in de meterkast. Deze moet minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden. Als hij niet meer werkt, kan dat gevaarlijk zijn. Stel je voor dat je wasmachine kapot is, waardoor de buitenkant onder stroom komt te staan. Als je de wasmachine aanraakt krijg je een schok. De aardlekschakelaar merkt echter meteen dat er stroom verloren gaat en schakelt alle stroom uit. Daardoor blijft het bij een enkele schok. Ook vervelend, maar lang niet zo gevaarlijk als voortdurende schokken omdat de stroom er niet af gaat…

De meeste mensen denken heel goed om veiligheid. We denken dan aan het plaatsen van camera’s en het ophangen van buitenverlichting. De meterkast is in dit opzicht de meest onderschatte ruimte in huis. Als deze ruimte niet veilig is, kan dat leiden tot ernstig letsel. Heel vaak zorgen problemen in de meterkast ook voor grote schade aan het huis, bijvoorbeeld door brand. Daarom is het goed om de veiligheid van de meterkast goed in de gaten te houden. Hoe veilig is jouw meterkast?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply