37

Hoe kun je planten in je tuin op laten vallen?

Planten in je tuin kunnen heel mooi zijn, maar soms ook een beetje saai. Als jouw tuin er net zo uitziet als die van de buren, valt hij niet op. Je planten komen dan ook niet goed tot hun recht. Het is dus leuk om te kijken of je je tuinplanten wat meer kunt laten opvallen. Dit zijn tips voor een mooie tuin met opvallende planten.

1. Kies mooie bloeiers

Sommige planten zien er een beetje saai uit. Totdat ze in bloei staan, waarbij er ineens een pracht aan kleuren tevoorschijn komt. Bloeiende planten vallen lekker op in de tuin. Kies voor een combinatie van planten die in verschillende seizoenen bloeien. Zo heb je altijd iets in de tuin staan dat in bloei staat. Je kunt een 4-seizoenen tuin aanleggen, waarbij de verschillende delen om de beurt bloeien. Of je mengt de planten juist, waardoor de hele tuin telkens in de bloei staat.

2. Kies voor mooie plantenbakken

Wil je planten extra laten opvallen op je terras? Dan kun je kiezen voor losse plantenbakken. Door je planten in opvallende plantenbakken te zetten, vallen de planten zelf ook meer op. Ga bijvoorbeeld voor plantenbakken van Elho. Zo vallen je planten meer op. Zeker als je gaat voor een leuke combinatie van verschillende plantenbakken op je terras, vallen je planten meer op. Ga voor planten die goed groeien in een plantenbak, want er zijn ook planten die eigenlijk alleen in de volle grond goed kunnen aarden.

3. Combineer planten van verschillende hoogtes

Kleine en grote planten kunnen elkaar mooi aanvullen. Het mooist is als je je tuin zo maakt dat het een soort plantenshow is. Achteraan zet je hogere planten, bijvoorbeeld kleine boompjes of grote heesters. Ervoor zet je kleinere planten, die elkaar in hoogte afwisselen. Zo zijn alle planten goed zichtbaar en kun je er altijd van genieten. Wil je vanuit je huis ook een mooi zicht houden op de tuin? Dan kies je aan de zijkanten voor hogere planten en ga je in het midden juist voor lagere planten.

4. Ook mooi zonder bloei

Een tuin die alleen mooi is als de planten bloeien, is een deel van het jaar een stuk minder mooi. Ga dus voor bloemen en planten die ook mooi zijn als ze niet in bloei staan. Kies bijvoorbeeld wat groenblijvende struikjes en planten met een mooi of bijzonder blad. Combineer verschillende groene tinten en kijk of de combinatie ook mooi is als de planten niet in bloei staan. Zo heb je ook een opvallende tuin als de planten niet bloeien.

5. Geef planten de ruimte

Een plant valt natuurlijk niet echt op tussen tientallen andere. Wil je graag dat de planten opvallen? Zet ze dan individueel of in kleine groepjes in de tuin. Ertussen kun je bijvoorbeeld houtsnippers strooien of een andere bodembedekking kiezen. Dat beschermt je planten ook tegen de vorst in de koude maanden. Door de planten een beetje in aparte groepjes te plaatsen, vallen ze meer op. Ze zijn ook gemakkelijker te onderhouden en zien er dus netter uit.

6. Less is more

Hoe meer planten je hebt, hoe minder een individuele plant opvalt. Wil je dus graag enkele planten extra laten opvallen? Haal dan andere planten weg. Want ook in de tuin geldt: less is more (minder is meer). Hoe minder planten je hebt, hoe meer de losse planten opvallen. Wel is het dan belangrijk dat je kiest voor grote planten. Met kleine planten is je tuin minder groen en bovendien vallen ze ook minder op. Enkele grote planten zijn eigenlijk mooier en opvallender dan vele kleintjes.

Planten in de tuin zijn erg leuk om mee te spelen. Je kunt ze in allerlei combinaties en op allerlei manieren gebruiken. Misschien ga jij het liefst voor een tuin vol planten in allerlei soorten en maten. Of kies je juist voor een terras met slechts enkele planten, die dan wel extra opvallen. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply