39

Je planten beschermen tegen vorst

Hoe mooi de koude dagen ook kunnen zijn, het is vaak erg schadelijk voor de planten in je tuin. Om ervoor te zorgen dat alle planten en bloemen de vorst overleven, kun je een aantal maatregelen nemen. Wij geven een paar tips hoe je de planten het beste kunt beschermen.

Maak een beschermlaag van mulch

Bescherm de planten die in de vaste grond staan met een laagje mulch. Dit zijn organische materialen als bladeren, houtsnippers, boomschors, stro en cacaodoppen. Bedek de hele bodem rondom de planten zodat de kou minder snel doordringt. Dit is een eenvoudige en goedkope manier om de wortels te isoleren. Het zorgt er daarnaast voor dat er minder onkruid in de tuin komt.

Pak de plant in met vliesdoek

Een vliesdoek is als een winterjas voor een plant. Met dit lichte doek bescherm je het gedeelte van de plant wat boven de grond uit komt. Het is dus slim om deze manier van beschermen te combineren met het mulchen. Omdat het vliesdoek luchtdoorlatend is, hoef je niet bang te zijn dat de bloemen of planten stikken.

Bekleed de pot met bubbeltjesplastic

Wil je tijdens de koude maanden nieuwe potplanten buiten zetten? Bescherm de binnenkant van de bloempot dan met bubbeltjesplastic. Prik er een aantal gaatjes in zodat het water makkelijk weg kan stromen. Het materiaal zorgt ervoor dat de wortels van je plant niet zomaar bevriezen.

Bescherm boomstammen met jute

Met jute kun je eenvoudig de stam en schors van een boom beschermen. Het helpt niet alleen tegen de vrieskou, maar ook tegen katten en knaagdieren. Koop jute op een rol zodat je het eenvoudig om de boom heen kunt wikkelen.

Zet een glazen cloche over kleine planten

Een cloche komt niet alleen voor in een chic restaurant, maar ook in de tuin. Je kunt een glazen cloche namelijk gebruiken om kleine planten mee te beschermen. Zet de glazen bol eroverheen en druk het stevig in de grond. Een oude glazen pot werkt natuurlijk ook prima.

Verplaats planten naar een beschutte plek

Sommige planten kunnen prima overleven in de vorst. Ze moeten alleen op de juiste plek in de tuin staan. Verplaats de planten daarom naar een beschutte plek. Bijvoorbeeld vlak bij het huis, de schutting of een ander muurtje. Je kunt ook een simpele afscheiding maken om de wind zo veel mogelijk tegen te houden. (Zie bovenstaande afbeelding)

Haal de planten naar binnen

Bepaalde planten kun je beter laten overwinteren in je eigen huis. Ze zijn simpelweg niet gemaakt voor de ijzige kou. Check van tevoren welke planten en bloemen je naar binnen moet halen. Zet ze niet meteen in de hitte op de verwarming, maar laat ze even wennen aan de nieuwe temperatuur in een garage of schuur.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply