43

5 tips voor water besparen

We gebruiken elke dag per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water. Het meeste van dit water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van ons toilet.
Zo is het gemiddelde gebruik van water:
* de douche 39,7 liter
* aan de wastafel 5,1 liter
* met toiletspoeling 36,2 liter
* met handen wassen 2,1 liter
* met het wassen met de wasmachine 1,9 liter
* met water bij het koken 1,7 liter
* het overige gebruik 7,6 liter

Nou: niet mis, vooral het toilet en de douche zijn grote hoeveelheden. We kunnen soms heel eenvoudig water besparen, daarom wat tips op een rij:
1. De minst aantrekkelijke, maar allerbeste tip, is natuurlijk minder lang douchen. In een gemiddeld huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard. Zeker als je ook nog een waterbesparende douchekop gebruikt. Dat wordt een wekker erbij!

2. Heb je en oude wasmachine en sta je voor een reparatie… kies dan een nieuwe. De nieuwe apparaten gebruiken de helft minder water, zeker als je voor een A of AA variant kiest. Ook kun je beter de wadstrommel goed vol doen, je krijgt dan een schoner resultaat en bespaart nog eens energie…

3. Bij de nieuwe toiletten heb je een grote en een kleine doortrek-knop. Zorg dat je bij alleen een grote boodschap de grote knop gebruikt. Je hoeft ook niet persé iedere keer door te trekken…

4. Vind je koud water lekkerder dan lauw water? Vaak duurt het even voordat het water echt koud uit de kraan komt. Dat is natuurlijk zonde van het water dat wegloopt. Vul een lege (limonade) fles met water en leg deze in de koelkast. Dan hebt u altijd een koud glas water tot uw beschikking….

5. Draai de kraan altijd dicht. Vaker dan we denken vergeten we de kraan goed dicht te draaien en duurt het even voor we dit ontdekken. Het goed dichtdraaien lukt vooral als we de kranen goed onderhouden. Zorg dus dat alles tiptop in orde is..

Hieronder kun je nog meer ideetjes opdoen uit de infograph van Zoofy. Bij Zoofy vind je snel een vakman die je bijvoorbeeld bij het onderhoud van een kraan kunnen helpen.

water besparen

water bespaar tips via Zoofy

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply