37

Duurzaam beginnen aan het najaar: 5 tips

De bladeren beginnen te verkleuren, de dagen worden steeds korter en het zonnetje komt wat minder vaak tevoorschijn. We kunnen er niet meer omheen – het najaar is echt begonnen! Om het milieu in de herfst minder te belasten, hebben wij een aantal tips op het gebied van duurzaamheid op een rij gezet. Hopelijk ga je met minimaal één punt aan de slag. Elke kleine verandering is alweer een stap in de goede richting!

Tip 1: Vervang gloeilampen en halogeenlampen voor ledlampen

Overstappen op ledverlichting is een hele slimme keuze. Het is niet lastig en het resultaat is de investering meer dan waard! Met een ledlamp kun je namelijk tot wel 85% besparen op je stroomverbruik. Dit zie je natuurlijk ook op een positieve manier terug op je energierekening. Bovendien gaat ledverlichting een stuk langer mee dan een gloeilamp of halogeenlamp. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten ledverlichting te koop. Je kunt zelfs kiezen voor een lamp met warm licht! Kijk eens op een goede webshop zoals Budgetlight.be voor een uitgebreid assortiment.

Tip 2: Laat een groen dak aanleggen voor betere isolatie

Goede isolatie is erg belangrijk in het najaar. Een groen dak is een hele goede toevoeging aan de normale dakisolatie. Het draagt niet alleen bij aan een groene omgeving, maar het helpt ook tegen wateroverlast. Je huis zal in de zomer een stuk koeler blijven en in de winter blijft de warmte langer binnen. Let op: niet ieder dak is geschikt voor begroeiing. Laat dit altijd even checken en vraag meteen na of er subsidie beschikbaar is.

Tip 3: Hang dikke gordijnen voor de ramen

Gordijnen van een dikke stof kunnen een kamer goed isoleren. Hang ze alleen niet voor de verwarming, want dan blokkeer je de warme luchtstroom. Dat is natuurlijk zonde!

Tip 4: Zet de verwarming een tandje lager

Als je het huis goed isoleert, kun je de verwarming best een tandje lager zetten. Pak ’s avonds eerst een warme deken voordat je de knop van de verwarming weer helemaal omhoog draait. Of verdiep je eens in een slimme thermostaat om zo meer energie te besparen.

Tip 5: Maak zelf duurzame herfstdecoratie

De laatste tip heeft niets te maken met isolatie of energieverbruik. Toch is het een leuk punt om aandacht aan te besteden. Alle kleine beetjes kunnen tenslotte helpen. We raden aan om zelf herfstdecoratie te maken van natuurlijke producten. Denk aan pompoenen, kastanjes, gekleurde bladeren of een paar mooie takken. Dit is een stuk duurzamer dan allerlei nieuwe (plastic) prulletjes kopen!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply