41

Hoe herken je een goede PVC vloer?

Veel mensen verruilen een oude laminaatvloer voor een PVC vloer. Waarom? Het is ontzettend makkelijk in onderhoud! Daarnaast gaat het materiaal lang mee door de slijtvaste eigenschap. Het oogt heel strak en het is in allerlei stijlen te koop. Toch is het belangrijk om bij het aanschaffen op de kwaliteit te letten. Zo weet je zeker dat je langer van de vloer kunt genieten.

Wat is PVC?

De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride. Het is een kunststof materiaal wat zowel vochtwerend als geluidsarm is. De vloer bestaat uit meerdere lagen. Soms wordt een PVC vloer nog verward met een vinyl vloer. Toch is er een groot verschil: de onderlaag van vinyl is gemaakt van schuim. Hierdoor is de vloer verend. Het nadeel hiervan is dat er sneller afdrukken in blijven staan. Bij een goede PVC vloer is dit dus niet het geval.

De dikte van de toplaag

Een goede PVC vloer herken je aan de dikte van de toplaag. Dit heeft namelijk veel te maken met de slijtwaarde van de vloer. Hoe dikker de toplaag, hoe sterker de vloer. Daarnaast kun je de PVC vloer na het leggen ook een extra nabehandeling geven.

Sterkte van de klikverbinding of lijm

Bij een PVC vloer met kliksysteem is het belangrijk dat de verbinding sterk is. De vloer zal hierdoor veel langer meegaan! Ga je voor PVC stroken die je vast moet lijmen? Controleer dan of de lijm goed genoeg is. Aangezien het vrij lastig is om het te checken, raden we je aan om de vloer altijd aan te schaffen bij een betrouwbaar bedrijf. Hier krijg je vaak garantie op de hechting van de vloer. Het zou natuurlijk erg jammer zijn als de vloer na een paar weken al loslaat of als de naden op gaan staan.

Het krimpen en uitzetten

Je moet een PVC vloer voor het monteren altijd 48 uur laten acclimatiseren. En dat is niet voor niets! De vloer kan namelijk krimpen of uitzetten, net als een echte houten vloer. Dit komt door temperatuurverschillen en vochtigheid. Bij PVC vloeren van een slechte kwaliteit is dit erger dan bij een vloer van goede kwaliteit.

PVC vloer in de badkamer

Veel klikvloeren zijn helaas niet geschikt voor in vochtige ruimtes. Dit komt doordat de kern gemaakt is van geperste houtvezels. Gelukkig kan een PVC dryback (die je zelf moet lijmen) en zelfklevend PVC wél in de badkamer geplaatst worden. De vloer mag alleen niet te veel en te lang direct in contact komen met water. Beide typen zijn natuurlijk wel geschikt voor in de keuken en de rest van het huis.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply