27

Hoe behoud je je slaapkwaliteit in stressvolle tijden? Lees snel onze tips!

Gestresst voor het slapen gaan? Wij vertellen je hoe je de energie in je slaapkamer kunt verbeteren zodat je beter slaapt en minder stress ervaart.

Je slaapkamer is je plaats van rust – het is de kamer waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt. En met alles wat er gaande is tijdens de COVID-19 pandemie, breng je veel tijd binnenshuis door. Als je opgesloten zit in huis en veel tijd binnenshuis doorbrengt, kan je stressniveau tot een recordhoogte oplopen en heb je misschien ook moeite om je slaapplaats te behouden. In dit artikel delen we manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Tip 1: Size matters

Bij zowel de grootte van de slaapkamer als de grootte van het bed, is het belangrijk dat dit past bij jouw wensen. We zijn het meest kwetsbaar als we slapen. Als de kamer te groot is, kan het moeilijk zijn om voldoende te ontspannen om goed te kunnen slapen. Als de kamer te klein is, kan dit je het gevoel geven dat je opgesloten zit.

Houd bij een upgrade van je bed een paar dingen in gedachten:

  • Een eenpersoonsbed is over het algemeen te klein voor een gemiddelde volwassene om je comfortabel in te voelen. Een twijfelaar of tweepersoonsbed is meestal een goede pasvorm voor volwassenen.
  • De meeste stellen zijn tevreden met een queensize bed (160×200). Als je veel ruimte hebt in je slaapkamer, kun je kiezen voor een kingsize bed (180/200×200).
  • Wil je luxe uitstralen in je slaapkamer? Kies dan voor een boxspring in plaats van een normaal bed. En voor het ultieme comfort maak je hem af met een topmatras.

Tip 2: Bepaal de juiste positie van je bed

Als je in bed ligt, moet je de deur voor je kunnen zien. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en stabiliteit – je kunt gemakkelijk zien wanneer iemand of iets de kamer binnenkomt. Het hoofd van het bed wil je het liefst tegen een muur hebben staan. Idealiter moet er aan beide zijden van het bed evenveel ruimte zijn, zodat je beide gemakkelijk in en uit kunt stappen en de kamer in balans is.

Slaapkwaliteit behouden

Tip 3: Houd de slaapkamer netjes

Voor extra rust in de slaapkamer, beperk je rommel tot een minimum. Bewaar geen dozen, boeken of schoenen onder het bed; laat die ruimte open zodat er lucht doorheen kan stromen. Zet je slaapkamer niet vol met meubilair en houd, hoe moeilijk het ook is, alle werkgerelateerde zaken buiten de slaapkamer.

Het lijkt misschien een hele uitdaging in deze tijd, maar probeer de slaapkamer zo schoon en georganiseerd mogelijk te houden. Een kamer als deze helpt je om je te ontspannen, en dat is een goede voorbereiding op het slapen.

Tip 4: Zorg voor kalmerende kleuren in het décor

Als het gaat om een nieuw décor, winkel dan online voor kleuren die kalmerend en ontspannend zijn. De kleuren van de natuur – blauw, groen en bruin – zijn ideaal. Denk aan de lucht, een veld met bomen, een prachtige weide: dit is het gevoel dat je wilt oproepen. Warme kleuren staan voor activiteit en zijn energiek, dus vermijd kleuren als felrood, roze en oranje. Als je van die tinten houdt, ga dan voor gedempte versies zoals perzik, kastanjebruin of lavendel.

Tip 5: Comfort is key

De slaapkamer moet een comfortabele plek zijn om te rusten. De kamer moet koel zijn – 18 a 19 graden is perfect. Ook is het belangrijk dat het licht van buitenaf goed wordt tegengehouden. En natuurlijk het matras: investeer in het beste matras dat je je kunt veroorloven. Ook het beddengoed is belangrijk. Zuiver katoen is het beste, want dit ademt. En maak het niet te gek met de kussens: bedden met te veel decoratieve kussens kunnen rommelig en druk aanvoelen.

Welterusten!

Weten hoe je thuis geluidsoverlast voorkomt? Bekijk onze tips!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply