Een klein huis inrichten vraagt om een beetje extra creativiteit, maar je maakt het in een mum van tijd gezellig –dat is bij een groot huis een stuk moeilijker. Sta jij op het punt om een klein huis in te richten of is je appartement toe aan een metamorfose? Lees gauw verder voor inspiratie!
Ga voor groot
Ga voor grote meubels. In een klein huis? Jazeker, want kleine meubels geven alleen maar onrust. Natuurlijk moet je wel relativeren – een eettafel van drie meter lang in je Amsterdamse appartementje is misschien wat overdreven. Maar je kunt beter kiezen voor weinig meubels met een behoorlijk formaat, dan een hele verzameling kleintjes. Het bankstel speelt de hoofdrol in de interieurs van nu, dus daar mag je best wat ruimte voor inleveren. Je hebt meer plezier van een design bank met een fijne lounge-hoek waar je zowel alleen als met vrienden op kunt relaxen, dan van een mix van banken en stoelen in je zithoek ‘omdat dat zo lekker praktisch is’. In de praktijk zit je nooit écht comfortabel en staan die losse stoelen alleen maar in de weg. Ook kasten kun je beter groot kopen; dan ben je in één keer klaar, en je huis straalt veel meer rust uit dan met drie kleine kastjes erin.
Licht en licht
Een inkoppertje: kleine huizen hebben baat bij veel licht van buiten én bij lichte kleuren. Zorg dat de gordijnen overdag zo min mogelijk natuurlijk daglicht blokkeren en kies voor lichte vloeren, meubels en muren. Je ruimte lijkt er groter door en het geeft meteen een frisse look.
De hoogte in
Geen vloer meer over om een kast op te zetten? Denk niet langer in de breedte, maar in de hoogte. Vaak gebruiken we de ruimte vlak onder het plafond niet, en bouwen we de vloer juist helemaal vol. Zonde! Kies je voor een hoge kast die tot het plafond reikt, dan scheelt dat je kostbare centimeters in de breedte. Ook nisjes, gekke hoekjes en de ruimte onder de trap zijn mooie opbergplaatsen.
Roomdivider
Kijk eens naar je woonkamer; staan alle meubels nu langs de muur? Als je een kleine ruimte hebt is die kans vrij groot. Toch kan zo’n ruimte dat heel goed hebben, een bankstel in het midden of een roomdivider halverwege de kamer. Zo benadruk je de breedtelijnen meer. En het grote voordeel: je creëert er knusse hoekjes mee, waardoor je woonkamer in zeker opzicht juist gróter lijkt.
Schuifdeuren
Schuifdeuren kunnen op meerdere manieren bijdragen aan “groot woongenot” in een klein huis. Vervang je de woonkamer-, slaapkamer- en badkamerdeur door een schuifdeur dan heb je ineens geen last meer van deuren die niet tegelijkertijd open kunnen, of van botsingen met je mooie kast. Bovendien kun je een schuifdeur heel goed gebruiken om het slaap- en eetgedeelte in je studio leuk af te schermen! Maak er glazen deuren van als je éxtra ruimtegevoel wil creëren.
No Responses Yet