36

Gevelisolatie: alles wat je moet weten

Wil je ook besparen op het jaarlijkse gasgebruik? Gevelisolatie zorgt ervoor dat jouw woning niet zoveel warmte verliest. De verwarming zal minder vaak aanslaan, waardoor je minder gas verbruikt. Dit zie je natuurlijk meteen terug op je energierekening! Ook help je hiermee het klimaat, want het zorgt voor minder CO2-uitstoot omdat je minder gas hoeft te stoken. Maar wat is gevelisolatie precies en welke keuzes moet je hierin maken? In dit artikel wordt alles besproken wat je moet weten!

Is gevelisolatie nodig?

Het bijwerken van isolatie een klus die vaak blijft liggen. Allereerst moet bekend worden of jouw woning al is voorzien van gevelisolatie. Een richtlijn die hier vaak voor aan wordt gehouden, is dat de huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1974 vaak een gevel hebben met een spouw die niet geïsoleerd is. Huizen die gebouwd zijn vanaf 1975 tot 1990 hebben vaak een beperkte kwaliteit wat betreft isolatie; extra isolatie is dan nog steeds noodzakelijk. Huizen die gebouwd zijn vanaf 1990 hebben standaard goede isolatie.

Welke gevelisolatie is nodig?

Gevelisolatie is eigenlijk een overkoepelende term voor drie soorten muurisolatie: spouwmuurisolatie, buitenmuur isolatie en binnenmuur isolatie. De drie vormen zullen kort worden besproken:

  • Spouwmuurisolatie is de meest gebruikte vorm van gevelisolatie. Tussen de binnen- en buitenmuur ontstaat er een ruimte die de spouw wordt genoemd. In dit gedeelte gaat er nog veel warmte verloren wanneer deze niet geïsoleerd is. Via kleine gaatjes in de gevel wordt met speciale machines via een slang het isolatiemateriaal in de spouwmuur geblazen. Deze vorm van isolatie kan binnen een dag gebeuren en na afloop is er niets meer van zichtbaar.
  • Buitenmuur isolatie is een optie wanneer jouw woning geen spouwmuur heeft, maar je wel de gevel wilt isoleren. Het isolatiemateriaal wordt tegen de buitenmuren van de woning aangebracht, waarbij er gebruik gemaakt kan worden van sierpleister of gevelbekleding voor de afwerking. Met deze vorm van isolatie verlies je geen ruimte in de woning.
  • Binnenmuur isolatie wordt vaak uitgevoerd met isolatieplaten of isolatiedekens die worden afgewerkt met gipsplaten. Deze worden tegen de binnenkant van het dakbeschot geplaatst. Het is vaak een goedkopere optie dan buitenmuur isolatie. Binnenmuur isolatie wordt vrijwel alleen gekozen als alle andere isolatiemogelijkheden technisch gezien geen optie zijn.

Op basis van onder ander het bouwjaar kan worden bepaald welk soort gevelisolatie het best geschikt is voor jouw specifieke woonsituatie. Hierbij is het altijd aan te raden om een isolatie expert in te schakelen zodat de juiste keuzes worden gemaakt.

Wat mag niet vergeten worden bij gevelisolatie?

Gevelisolatie

Hoe meer een huis wordt geïsoleerd, hoe minder warmteverlies er ontstaat. Echter moet er nog wel gedacht worden aan ventilatie, want frisse lucht wordt door goede ventilatie niet meer vanzelf aangevoerd. Wanneer je de keuze maakt om een Hr-ketel aan te schaffen, kun je nog meer kosten besparen. Doordat een Hr-ketel efficiënt met warmte omgaat, is het een cv-ketel met een hoog rendement. In combinatie met een goede isolatie bespaar je aanzienlijk op het jaarlijkse gasgebruik.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply