41

Energieneutrale woning: 6 tips

Volgens de overheid moeten we allemaal hard werken aan energieneutraal wonen. Een heel goed streven, aangezien het energieverbruik daarmee behoorlijk zal afnemen. Het principe is eenvoudig. Als je energieneutraal woont, produceer je zelf evenveel energie als er gebruikt wordt. Je kunt hier, zowel in bestaande bouw als in nieuwbouw, heel veel aan doen. Wil jij een energieneutrale woning? Dit zijn 6 tips om dat te bereiken!

1. Isoleren

De eerste stap richting energieneutraal wonen is het isoleren van het huis. Bij nieuwbouw is dat een stuk gemakkelijker, omdat je het dan meteen kan doen. Met name houtskeletbouw leent zich hier goed voor. Je vindt meer informatie over houtskeletbouw op Blauhuis.nl. Heb je een bestaande woning, dan kun je die natuurlijk ook laten isoleren. Je kunt in principe elk oppervlak isoleren: vloerisolatie en muurisolatie zijn het bekendst. Je kunt ook het dak isoleren, waarbij het veel uitmaakt welke dakbedekking je hebt. Maar ook gevelisolatie komt voor, waarbij de gevel vanaf de buitenkant wordt geïsoleerd.

2. Ramen vervangen

Isoleren is een goede eerste stap. Op die manier bespaar je al heel veel energie die anders verloren zou gaan. Nu is het tijd om de ramen aan te pakken. Wist je dat gewoon dubbel glas nauwelijks isoleert? Er zijn al veel betere soorten glas op de markt. Het minimum is HR+ of HR++ glas. Nog beter is het om te kiezen voor driedubbel glas. Daarbij zijn er twee isolerende luchtlagen, waardoor warmte en kou niet meer door het glas heen komen.

3. Ventilatie

Ook ventilatie is erg belangrijk. Anders krijg je, zeker met goede isolatie, snel last van ongezonde lucht en schimmel in huis. Ventilatie doe je het beste via een mechanisch ventilatie systeem. Daarbij kan energie uit de lucht worden teruggewonnen. Zo kun je de lucht in de zomer laten koelen en in de winter laten verwarmen met restwarmte. Op die manier heb je altijd frisse en gezonde lucht in huis.

4. Zonnepanelen

Laat jij een energieneutrale woning bouwen? Dan zitten er ook standaard zonnepanelen op het dak. Een gemiddeld gezin heeft voldoende aan 12 zonnepanelen. Maar als je je huis heel goed hebt geïsoleerd, kun je ook met minder zonnepanelen toe. Door zonnepanelen te plaatsen, kun je zelf stroom opwekken. Je kunt vervolgens bij veel apparaten overstappen op gebruik van elektra in plaats van bijvoorbeeld gas.

5. Zonneboiler

We moeten ook gaan denken aan gasloos wonen. De overheid stimuleert dit ook sterk. Het is dan ook goed om je CV-ketel te vervangen door een zonneboiler of zonnecollectoren. Je hebt dan in principe geen gas meer nodig om je huis te verwarmen. Door te koken met een inductieplaat heb je verder helemaal geen gas meer nodig in de woning. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de mensen in Groningen.

6. Energiezuinige apparaten

Vervang verouderde apparaten voor energiezuinige modellen. Alle apparaten van vijf jaar en ouder zijn beduidend minder energiezuinig dan de nieuwe varianten. Het is goed om niet alleen te letten op het energielabel. Dat gaat vaak uit van gebruik van het apparaat in de eco-stand. Gebruik je zelf de eco-stand niet vaak, dan heb je weinig aan het energielabel. Maar vaak staat ook bij andere standen het energieverbruik aangegeven. Let vooral op het energieverbruik van de stand die jij het vaakst gebruikt.

Een energieneutrale woning hangt af van veel factoren. Je hebt eigenlijk twee ‘denklijnen’: het huis moet weinig energie verliezen en je moet zelf benodigde energie opwekken. Het energieverlies beperk je door goede isolatie en ventilatie. Vervolgens wek je zelf zoveel mogelijk energie op met zonnepanelen en andere hulpmiddelen. Door ook nog het energieverbruik te beperken, kun je helemaal zelfvoorzienend worden. Zo ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply