37

6 verschillende dakbedekkingen uitgelicht

De meeste Nederlanders kiezen vrijwel meteen voor dakpannen op het dak. Het is de meest gebruikelijke dakbedekking in ons land. Toch betekent dat niet automatisch dat het ook de enige is. Er zijn nog veel meer keuzemogelijkheden als het gaat om dakbedekking. Bekijk in elk geval deze 6 voorbeelden van verschillende soorten dakbedekking voordat je een keuze maakt!

1. Bitumen leien

Bitumen leien worden veel toegepast in Amerika, maar je ziet ze ook wel vaker in Nederland opduiken. Het is een relatief goedkope dakbedekking. Er worden stukken bitumen naar boven gebracht en op het houtwerk getimmerd. Het uiterlijk is dat van dunne dakleien. Je ziet het vooral bij openbare gebouwen, zoals kerken, wel vaker.

Bitumen leien

2. Dakpannen

Dakpannen zijn zoals gezegd het meest gebruikelijk. Nadeel is dat een dak met dakpannen behoorlijk zwaar is. Bij oudere woningen moeten de draagbalken daarom regelmatig worden gecontroleerd. Moet er een nieuw dak op een oud huis? Dan ga je het beste naar een dak renovatie specialist. Er zit bijvoorbeeld een dakdekker in de omgeving van Eindhoven die zich hiermee bezighoudt. Als het nodig is, zullen ook dakbalken moeten worden vervangen.

Dakpannen op het dak

3. Dakpan platen

De volgende optie die zeker de moeite waard is, is het leggen van dakpan platen. Dit is plaatmateriaal dat er precies zo uitziet als dakpannen. Het is echter vele malen lichter, dus beter geschikt voor een wat ouder dak. Bovendien worden de platen simpelweg vastgeschroefd en gaat het bedekken van het dak een stuk sneller. Dakpan platen zijn wel iets minder isolerend, dus moet je rekening houden met wat extra dak isolatie. Maar het is een prima en goedkope optie om je dak te bedekken.

Dakpan platen leggen

4. Golfplaten

Golfplaten kennen we allemaal wel. Ze worden vooral toegepast in bedrijven. Veel mensen vinden ze niet mooi genoeg voor hun woning. Maar voor schuren, garages en bedrijfspanden zijn ze prima geschikt. Golfplaten isoleren niet, dus is het belangrijk om hier ook even aandacht aan te besteden. Ze geven wel goede bescherming tegen wind en regen, maar niet tegen kou of warmte. Dat zal het isolatiemateriaal moeten doen.

Golfplaten op het dak

5. Bitumen op platte daken

Op een plat dak wordt in Nederland wel vaak bitumen toegepast. Dit materiaal is eigenlijk een dunne, oprolbare laag asfalt. Je kunt het vrij gemakkelijk op het dak leggen. Wel is het erg belangrijk dat de randen goed worden gedicht, omdat er anders snel sprake is van lekkage. Ook moet het dak iets schuin aflopen om te voorkomen dat er plassen water blijven staan. Wil je van jouw garage een slaapkamer maken, dan is een bitumen dak ook geen probleem. Mits het goed geïsoleerd wordt, uiteraard.

Bitumen dak

6. Strodak

Een strodak was vroeger heel normaal, zeker bij boerderijen. Daarna is het een poos nauwelijks toegepast, vooral vanwege brandgevaar. Tegenwoordig is stro weer helemaal terug van weggeweest. Er zijn nu namelijk nieuwe mogelijkheden. Zo kan er luchtdicht gebouwd worden, waardoor een strodak geen extra risico geeft bij brand. Ook het dakdekken gaat nu anders en het strodak blijft er veel langer prachtig uitzien.

Strodak

Als je een nieuwe dakbedekking zoekt of de oude wilt herstellen, is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Dit is een greep uit de vele keuzes die je kunt maken. Er zijn ook veel soorten daken die vroeger werden gebruikt en die nu weer helemaal terugkomen. Dat heeft vooral te maken met de nieuwe mogelijkheden op het gebied van bouwen en isolatie. Het is dus verstandig om je eerst hierop te oriënteren voordat je je keuze maakt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply