39

Je eerste huis kopen: hier moet je op letten

keer dat je een huis koopt is het spannend, omdat je nog niet precies weet hoe het proces verloopt en wat je allemaal moet regelen. Daarom geven we je hier enkele tips waar je op moet letten bij de zoektocht naar en aankoop van je eerste woning.

Goede hulp bij de zakelijke kant

Natuurlijk ben je blij en enthousiast als je je eerste huis kunt gaan kopen. Waar wil je graag wonen? Aan welke eisen zou je droomwoning moeten voldoen? En hoe wil je het gaan inrichten? Natuurlijk zijn deze vragen belangrijk, om uiteindelijk een woning te vinden waarvan je echt een thuis kunt gaan maken. Aan de andere kant is het ook een grote financiƫle beslissing, die je zakelijk moet benaderen. De lening moet wel verantwoord zijn zodat je niet in financiƫle problemen komt later, en het liefst betaal je netto natuurlijk zo weinig mogelijk hypotheek. Betrouwbare hypotheekadviseurs vinden die je hierbij kunnen begeleiden, is zeker bij het kopen van je eerste huis daarom zeker aan te raden.

Nu nog profiteren van de lage hypotheekrente

Eerder gaven we al acht redenen waarom je een huis zou moeten kopen. Een van de belangrijkste reden, de lage hypotheekrente, is nog steeds relevant. Wel wordt verwacht dat deze vanaf of na 2018 hoger gaat worden. Wil je hier nog een aantal jaar van gebruikmaken door nu nog een aantrekkelijke hypotheekrente te kunnen vastleggen voor een langere rentevastperiode, dan is het raadzaam niet al te lang te wachten.

Tips voor bezichtigingen

Veel mensen hebben de neiging zich bij een bezichtiging meer te laten leiden door het gevoel dat ze hebben bij de woning en de makelaar, dan door objectief naar de woning te kijken. Maar hoe kijk je rationeel naar de eigenschappen van een woning? Plan de eerste bezichtiging bijvoorbeeld altijd overdag, zodat je een goed idee van de lichtinval krijgt. Ga echter voor de aankoop ook eens op andere momenten op de dag langs. Meerdere woningen vergelijken kun je overigens het best als je ze op dezelfde dag bezoekt. Kijk daarnaast niet alleen naar de woning zelf, maar ook naar de omgeving. En hoe is de staat van onderhoud en wat zijn de energiekosten? Deze checklist kan je goed helpen bij bezichtigingen.

Hulp van ouders bij eerste koopwoning

Door de stijgende huizenprijzen en strengere hypotheeknormen is het voor steeds meer starters moeilijker geworden hun eerste huis te kopen. Er zijn echter diverse mogelijkheden waarop ouders hun kind financieel kunnen helpen bij een woningaankoop. Een derde van de starters maakt hiervan intussen al gebruik. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de ouders de woning kopen en deze verhuren aan hun kind, of een tweede hypotheek afsluiten op hun eigen woning en dit geld te lenen of te schenken aan hun kind. Ook kun je als ouders garant staan bij het afsluiten van de hypotheek.

Inschakelen van een aankoopmakelaar

In bepaalde steden is er echt alweer sprake van een opgedroogde markt, waarbij het woningaanbod daalt. Een aankoopmakelaar inschakelen kost geld, maar deze kan je ook op vele manieren helpen. Kies er een die bekend is in een bepaalde wijk en meer weet over eventuele toekomstplannen. Handig is dat makelaars vaak al weten dat bepaalde woningen op de markt zullen komen, voordat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Dit vergroot jouw kansen op de bezichtigingen en de mogelijkheid een bod te kunnen uitbrengen. Aankoopmakelaars kijken ook meer met een objectief ook naar woningen, stellen de juiste vragen tijdens bezichtigingen en kunnen veel beter dan jij als starter onderhandelen over de juiste prijs.

Veel plezier en succes met de zoektocht en aankoop!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply