25

Een tuinpoort uitzoeken: welke poorten zijn er?

Een tuinpoort uitzoeken kan best lastig zijn. Er zijn heel veel soorten tuinpoorten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Welke tuinpoort je kiest is afhankelijk van het hek of de schutting die je hebt, maar ook van je budget. Ben jij op zoek naar een tuinpoort? Hier vind je alles over de soorten poorten die er zijn.

Metalen looppoort met gaas

Metalen looppoort met gaas

Allereerst zijn er metalen looppoorten met gaas. Deze tuinpoort is voorzien van vierkant gaas en heeft een stevig cilinderslot. Een groot voordeel van een metalen tuinpoort is dat deze geen onderhoud nodig heeft. Het materiaal is ook niet bewegelijk, zoals hout dat wel is. Een goede tuinpoort van gecoat metaal heeft een lange levensduur en sluit zomer en winter perfect. De metalen looppoort met gaas past in vrijwel elke tuinmuur, schutting en tuinhek.

Schuttingpoort

Een schuttingpoort bestel je vaak samen met je houten schutting. Deze poort is dan van hetzelfde materiaal gemaakt als de schutting zelf. Een houten schuttingpoort is fijn om de achtertuin mee af te sluiten. Een goede houten tuinpoort is voorzien van een degelijk slot. Hout is een natuurlijk materiaal en het is gevoelig voor de weersomstandigheden. Daardoor is er kans dat de poort in bepaalde seizoenen minder soepel sluit. In elk geval dient de houten poort zeer regelmatig onderhouden te worden.

Tuinpoort van dubbelstaafmat

Tuinpoort van dubbelstaafmat

Heb je gekozen voor een hekwerk van dubbelstaafmatten? Dan kies je ook een dubbelstaafmat tuinpoort. Een dubbelstaafmat is extra sterk en heeft een patroon van metalen staven die rechthoeken vormen. De poort is zeer veilig en als je een hoge poort kiest is hij niet zomaar te beklimmen. Dit type poort past het beste bij een metalen hekwerk, zoals de hekwerken van MTHekwerken.nl. Maar de poort wordt ook relatief veel gebruikt in houten schuttingen of andere tuinafscheidingen.

Tuinhek poortje

Een tuinpoort is niet altijd hoog. Je kunt ook op zoek zijn naar een mooie tuinpoort voor je tuinhekje. In dat geval is een lage poort voldoende. Deze kun je vinden in allerlei vormen, ook passend bij je tuinhek. Zoek je een hek om honden of kinderen in de tuin te houden? Dan is een middelhoog metalen hekwerk met een metalen lage poort een goede oplossing. Dit is stevig, het splintert niet en je hond of kind kan niet zomaar ontsnappen. Een houten tuinhek met houten tuinpoort is natuurlijk ook te gebruiken, maar dient regelmatig onderhouden te worden.

Spijlenpoort

Spijlenpoort

Nog een metalen tuinpoort: de spijlenpoort. Deze poort bestaat uit dikke verticale spijlen. De poort wordt veel gebruikt in hogere hekwerken, omdat deze poort iedereen buiten houdt. Een spijlenpoort kan alleen geopend worden met de sleutel of met zeer zwaar gereedschap. Je ziet deze poort veel bij achtertuinen, bedrijventerreinen en openbare terreinen en gebouwen.

Dubbele poorten

We hebben nu voorbeelden genoemd van enkele tuinpoorten. Dit zijn looppoorten met een breedte geschikt voor voetgangers en fietsers. Maar wat als je met je auto door je tuinpoort wilt? Dan kies je een dubbele tuinpoort. Deze heeft twee deuren die in het midden sluiten. Je hebt de keus uit diverse materialen, zoals hout of metaal. Rijd je vaak met de auto in en uit? Dan is een elektrisch bedienbare poort een goede optie.

Er zijn tuinpoorten in alle denkbare soorten en maten. De meeste tuinpoorten zijn van hout of van metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. De tuinpoort die je kiest moet voldoen aan jouw wensen. Let daarbij niet alleen op het materiaal en de maat, maar ook aan andere eigenschappen. Zoek je bijvoorbeeld een inbraakwerende poort, dan plaats je een heel ander type poort dan wanneer je een leuk tuinhek poortje zoekt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply