38

6 tips voor het verven van hout

Je kunt een hoop geld besparen door zelf een houten schutting, schuur of bank te schilderen. En als je eenmaal weet hoe het moet, is het ook helemaal geen lastige klus. In dit artikel geven we je 6 handige verf tips waar je mee aan de slag kunt gaan. Zo krijg je het resultaat van een professionele schilder!

Tip 1. Bescherm de ondergrond en plak af met tape

Een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent. Dit doe je niet alleen door de juiste materialen voor de dag te halen, maar ook door de ondergrond te beschermen. Of je nou buiten op het gras gaat schilderen of in een rommelige garage – de ondergrond wil je het liefste schoon houden. Leg een oud doek of speciaal afdekplastic op de grond en plak het vast met tape. Soms is het ook nodig om randen en hoeken af te plakken. Denk aan ramen en kozijnen van een tuinhuisje.

Tip 2. Ontvet het hout goed

Het ontvetten van het hout een belangrijke stap voor een mooi resultaat. Dit kun je doen met ammonia, maar het is beter om te kiezen voor een alternatief. Er zijn genoeg speciale ontvetters op de markt waar geen (of een stuk minder) schadelijk stoffen in zitten. Zoek altijd naar een product wat milieuvriendelijk en veilig is.

Tip 3. Maak het hout zo egaal mogelijk

Na het ontvetten moet je het houten oppervlak zo glad mogelijk maken. Dit doe je door oude verfresten te verwijderen en het hout goed te schuren. Dit kan met een schuurblok of een schuurmachine. Veeg daarna al het stof weg met een droge borstel of schone doek.

Tip 4. Vergeet niet om gaten en scheuren te repareren

Ga je een houten oppervlak schilderen wat al een paar jaar oud is? Dan moet je zeker niet vergeten om het te controleren op scheuren en gaten. Deze beschadigingen kun je repareren met plamuur of houtrotvuller. Schuur het hout vervolgens nog een keer tot het helemaal glad is.

Tip 5. Breng eerst een grondverf aan

Breng voor het schilderen een goede grondverf aan. Deze laag zorgt ervoor dat de verf veel beter hecht. Hierdoor krijg je een strak resultaat waar je nog lang plezier van kunt hebben.

Tip 6. Gebruik speciale houtverf van goede kwaliteit

Laat de grondverf even drogen en breng daarna een speciale houtverf of buitenverf aan. Koop altijd een product van goede kwaliteit voor een mooi eindresultaat. Koop bijvoorbeeld buitenlak of verf van Sikkens. Dit is één van de bekendste Nederlandse verfmerken!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply