35

De vier grootste tuintrends van 2019

Elk voorjaar wordt de vraag weer gesteld; wat zijn de tuintrends van dit jaar? Zo ook voor 2019 natuurlijk. Deze trends worden op veel plekken besproken; van TV programma’s tot aan beurzen. Er zijn een 4-tal trends/ontwikkelingen die op al deze plekken terugkomen. Een goed idee dus om deze trends ook hier eens te bespreken. De vier thema’s voor het aankomende jaar:

  • Schaduw en waterhuishouding
  • De slimme tuin
  • De moestuin
  • Recyclen en upcyclen

Een thema dat de laatste tijd eigenlijk overal wel wordt besproken is de klimaatverandering. In de tuinwereld is dit niet anders. Zo bespreekt ook één van Nederlands bekendste tuinmannen, Lodewijk Hoekstra, dit thema. Hier zijn alle vier de trends ook aan gerelateerd. Laten we ze één voor één doornemen.

Schaduw en waterhuishouding

Schaduw en de waterhuishouding in de tuin; het wordt steeds belangrijker. Elk jaar merken we het wel; wanneer het regent dan regent het steeds harder en steeds meer. Maar ook droge periodes worden steeds langer en droger. Met andere woorden, de extremen worden steeds extremer. Belangrijk dus om de waterhuishouding in je tuin goed op orde te hebben. Bij hevige regenval is het effect direct zichtbaar. Onze riolering kan het vele water niet aan waardoor straten en tuinen blank komen te staan. Belangrijk dus om het riool te ontlasten. Dit kunnen we met name doen door een deel van de tegels uit de tuin te halen. Bij veel tegelwerk kan het water vrijwel niet wegtrekken in de grond. Het wordt in plaats daarvan afgevoerd richting het riool. Naast de directe problemen die hieruit voortvloeien wordt ook het grondwater niet aangevuld. Ook dit zorgt voor problemen (denk bijvoorbeeld aan problemen met houten funderingen van huizen). De trend die hieruit voortvloeit: minder tegels, meer gras en halfverharding. Denk bij halfverharding aan grind, split of breukstenen. Ook halfverharding is net als tegels onderhoudsvriendelijk en is verkrijgbaar in vele verschillende stijlen, soorten en maten. Het creëren van veel schaduw kan hierbij ook veel betekenen. Schaduw aan de gevel van je huis zorgt voor meer koelte binnen.

De slimme tuin

Smart home heeft niet alleen betrekking meer op het binnenleven. Ook in de tuin komen steeds meer slimme oplossingen. De verwachting is dat deze slimme oplossingen het aankomende jaar veelvuldig ingezet zullen worden. Denk bijvoorbeeld aan de robotmaaier en slimme verlichting. En wat te denken van een slim bewateringssysteem. Dit is scheelt je niet alleen tijd, het werkt ook nog waterbesparend en is dus goed voor het milieu. Met het systeem en bijbehorende app kun je planten precies de benodigde hoeveelheid water geven. Ook kun je bijvoorbeeld je planten ’s nachts bewateren. Dit heeft als groot voordeel dat er veel minder water verdampt dan wanneer je water geeft als de zon nog schijnt. Daardoor verbruik je dus nog minder water.

De moestuin

Bewust zijn van wat je eet. Minder vlees, meer groente. Ook hebben we steeds meer belangstelling over de herkomst van ons voedsel. Dat laatste is vaak lastig te achterhalen en daarom kiezen we er steeds vaker voor om ons eigen eten te gaan kweken. Gewoon in de achtertuin. De moestuin is helemaal in. Een eigen kasje in je tuin is dus helemaal zo raar niet.

Moestuin

Recyclen/upcyclen

Het hergebruiken van je oude tuininrichting. Het is hip. Wanneer je bijvoorbeeld een overwegend betegelde tuin had en je wilt (deels) over op een bodembedekker die wél waterdoorlatend is, dan kun je de oude tegels hergebruiken, maar legt hier bijvoorbeeld grote stroken grind of split tussen. Of, wanneer je een houten vlonder eruit haalt, dan kun je deze hergebruiken door het hout bijvoorbeeld lichtjes zwart maken met een brandertje. De licht zwart geblakerde laag staat ontzettend stijlvol. Een ander bekend voorbeeld is het hergebruiken van houten pellets. Hiermee kun je vrij eenvoudig een leuke tuinbank of tuintafel creëren. Online is daarvoor genoeg inspiratie te vinden. Ook dit is een milieubewuste trend en is daarnaast ook nog eens erg voordelig voor de portemonnee.

Show Comments

One Response

  1. Femke van Dijk 2 april 2019

Leave a Reply