37

Een gastenkamer inrichten: 6 handige tips

Een gastenkamer of logeerkamer is heel handig. Vooral als je familieleden of vrienden ver weg wonen, of als je kinderen graag hun vriendjes of vriendinnetjes uitnodigen voor een nachtje. De gastenkamer wordt meestal gezien als een beetje nutteloze ruimte, die alleen gebruikt wordt als er iemand komt slapen. Maar dat hoeft helemaal niet! Als je de gastenkamer slim inricht, is het een super praktische én super mooie ruimte.

1. Multifunctioneel?

Een gastenkamer hoeft niet alleen maar gastenkamer te zijn. Het kan bijvoorbeeld best een multifunctionele ruimte zijn. Je kunt er spulletjes opbergen in een handige kast. Of misschien maak je er een kantoortje van waar je ongestoord kunt werken. De gastenkamer kan ook dienst doen als hobbyruimte wanneer er niemand komt slapen. Denk dus niet te snel dat je een verplichte indeling hebt van kast-bed-boekenplank, maar blijf creatief.

2. Omgaan met beperkte ruimte

Inrichten van een gastenkamer

Het klinkt mooi, een multifunctionele ruimte. Maar hoe doe je dat als je maar een kleine gastenkamer hebt? Dan is het een kwestie van slim nadenken. Je kunt bijvoorbeeld je gast(en) laten slapen op een Intex luchtbed. Je pompt hem op en het is meteen een luxe bed waar je heel comfortabel op kunt slapen. Als er geen gasten zijn, rol het je het luchtbed op en leg je het in de kast. Voila: je hebt ineens weer heel wat meer ruimte voor andere dingen!

3. Flexibel met het aantal personen

inrichten gastenkamer

Een gastenkamer is berekend op een vast aantal personen wanneer je gebruikmaakt van vaste meubels. In een grote gastenkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bed en een bankstel dat kan worden omgevormd tot tweede bed. Maar soms heb je die luxe niet. Wil je liever geen groot tweepersoonsbed in de ruimte hebben, maar wil je wel af en toe twee personen accomoderen? Dan kies je voor een 2 persoons luchtbed. Je gebruikt het luchtbed dan alleen als er meerdere logees komen, waardoor de ruimte niet hoeft te worden gedomineerd met slaapplaatsen die je meestal niet nodig hebt.

 4. Kies voor mooie kleuren

Gastenkamer inrichten kleuren

Het is belangrijk dat je gastenkamer goed past bij de rest van je interieur. Veel mensen hebben de neiging om deze ruimte in saaie neutrale kleuren te houden. Maar dat is helemaal niet nodig! Ga juist voor gezellige, warme kleuren in de gastenkamer. Dat voelt een stuk prettiger en is ook mooier voor jezelf. 

5. Maak de kamer gezellig

Gastenkamer gezellig

Een gastenkamer moet gezellig zijn. Zowel voor je gasten als voor jezelf is het prettig als de kamer gezellig is ingericht. Denk dus ook aan leuke decoraties in de kamer. Wat gezellige kussens op het bed, een zachte plaid of een mooie sprei erover en de kamer ziet er meteen een stuk leuker uit. Gebruik je de kamer ook als kantoortje? Dan maak je ook het bureau gezellig zodat je er op een fijne manier kunt werken.

6. Kies voor praktische spullen

gastenkamer spullen

Als je gaat inrichten, moet je keuzes maken. Sta er bij stil dat je keuzes wel praktisch moeten zijn, ook al speelt het uiterlijk ook een rol. Kies je gordijnen? Ga voor verduisterende gordijnen. Dan heb je tenminste wat langer rust als er lichtgevoelige mensen (of kinderen!) blijven slapen. Kies je een hoeslaken? Ga dan ook voor een matrasbeschermer. Altijd handig om ongelukjes te voorkomen en het matras goed schoon te houden. Kies je een kussen, vraag je dan af welk kussen het best past bij verschillende slaapstijlen. Het handigst is om twee of drie verschillende kussens te kiezen, zodat er voor iedereen een fijne bij zit.

Een gastenkamer inrichten is erg leuk om te doen. Het is echter ook een uitdaging. Er worden vaak fouten gemaakt bij het inrichten van een gastenkamer. Veel mensen onderschatten het belang van gezelligheid of ze vergeten dat de ruimte ook multifunctioneel kan zijn. Met deze 6 tips maak je de kamer niet alleen gezellig, maar ook heel praktisch!

Show Comments

One Response

  1. Gita 25 februari 2020

Leave a Reply