23

Verschillende weetjes over underlayment

Underlayment is een vlak en sterk plaatmateriaal wat bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Het lijkt dus aardig wat op multiplex, wat op dezelfde manier wordt gemaakt. Het is vaak wat vlakker dan multiplex en heeft een wildere uitstraling. Hierdoor werd dit houten plaatmateriaal vroeger minder gebruikt voor zichtwerk. Vrij vertaald betekent underlayment “onderlaag” en dit is dan ook waar het oorspronkelijk voor gebruikt wordt; als basis voor vloeren, daken en wanden. Hoewel underlayment hoofdzakelijk in de bouw wordt toegepast, ziet men dat de platen ook steeds vaker terug bij andere toepassingen in en om het huis of bij tijdelijke toepassingen zoals bouwafscheidingen.

Eigenschappen

Underlayment heeft een aantal unieke eigenschappen in vergelijking met ander plaatmateriaal. Allereerst is underlayment hout erg vlak. Het oppervlak is mooi recht en heeft ook relatief weinig structuur. Daarnaast is dit plaatmateriaal erg sterk en zal kromtrekken niet snel voorkomen, ook bij een wat zwaardere belasting. Fins Vuren is in eerste instantie niet bedoeld voor zichtwerk, maar vooral voor constructieve toepassingen. Het uiterlijk van dit hout kan dus minder mooi zijn, afhankelijk van de variant die je kiest.

Gewicht

Bij het verwerken van plaatmateriaal is het gewicht één van de dingen om rekening mee te houden. Het gewicht van een underlayment plaat is afhankelijk van het soort underlayment. Waar de Elliottis Pine 500 kg per m³ weegt, weegt Fins Vuren maar 450 kg per m³. Radiata Pine is met een gewicht tussen de 500 en 550 kg per m³ de zwaarste van de drie underlayment soorten.

Verschillende soorten

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten underlayment die van elkaar verschillen qua gewicht, kwaliteit en afwerking van de zichtzijden. Deze underlayment platen zijn verkrijgbaar in diverse diktes en afmetingen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Verschillende soorten underlayment die beschikbaar zijn voor verkoop zijn de Elliottis Pine, de Radiata Pine of de Fins Vuren. 

Meubels

Door de stijgende populariteit zie je het plaatmateriaal ook steeds meer terug in meubels. Het wordt gemaakt van hetzelfde hout als steigerhout en wordt daarom vaak in combinatie met deze planken gebruikt. Het underlayment wordt dan vaak gebruikt voor staanders en liggers, omdat dit een plaatmateriaal is het breder dan steigerhouten planken. 

Sleiderink

Nu je weet wat underlayment precies is, word het tijd om het te gaan aanschaffen. Sleiderink heeft underlayment te koop in diverse soorten, afmetingen en dikte. Je bestelt de platen eenvoudig via hun website. Heb je liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van Sleiderinks productspecialisten. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply