52

DIY: zelf een mini ecosysteem maken

Heb jij ook zo’n moeite om alle kamerplanten in leven te houden? Dan is dit een leuk Do It Yourself project voor jou! Een ecosysteem hoef je namelijk geen water te geven. Een klein terrarium heeft weinig tot geen verzorging nodig. De planten leven op zuurstof, water en voedingsstoffen die al aanwezig zijn in de glazen pot of fles. Ze kunnen alles dus ‘recyclen’ en zichzelf in leven houden – hoe gaaf is dat?! In dit artikel vertellen we hoe je zelf een mini ecosysteem kunt maken.

Zelf ecosysteem maken: wat heb je nodig?

Een mini ecosysteem maken is helemaal niet zo lastig. Het is vooral belangrijk dat je de juiste benodigdheden in huis hebt. Voor een mooi én goed terrarium heb je de volgende spullen nodig:

  • Glazen pot of fles (Het formaat en de vorm maakt niet uit. Het liefst eentje die je goed kunt afsluiten met een deksel of kurk.)
  • Kleine planten (geschikte terrarium planten zijn o.a. een lepelplant, graslelie, fluweelplant, cactus en vetplant)
  • Potgrond
  • Steentjes, kiezels of hydrokorrels
  • Houtskool
  • Mos
  • Speciale terrarium tools of ander handig gereedschap

Stap 1: Maak de glazen fles of pot schoon

Om te beginnen maak je de glazen fles of pot goed schoon. Dit kun je doen met water en een klein beetje afwasmiddel. Vul de hele pot, schud het een paar keer heen en weer (met de dop erop!) en laat het daarna goed drogen. Vaak is het door de smalle opening niet mogelijk om het af te drogen met een doekje.

Stap 2: Terrarium maken met goede bodem

Je kunt pas echt een goed ecosysteem in een fles maken als de basis goed is. Vul de fles of pot eerst met een laag grind of hydrokorrels. Dit zorgt voor een goede afwatering. Maak daarna een laagje van actieve houtskool om schimmelvorming te voorkomen. Vervolgens doe je er een laag potgrond overheen (minimaal 5 centimeter + afhankelijk van de grootte van jouw terrarium). Is het lastig om alles in een smalle fles te krijgen? Gebruik dan een opgerold stukje papier als trechter.

Stap 3: Doe de planten in het terrarium

Nu is het tijd voor het leukste en tegelijkertijd het lastigste onderdeel: het planten van de plantjes. Haal de planten voorzichtig uit de plastic pot en probeer de wortels niet te beschadigen. Stop ze daarna in de glazen fles of pot. Doe dit met je handen, twee lange lepels, een tang of speciaal gereedschap. Geschikte planten voor het terrarium zijn o.a. lepelplanten, graslelies, fluweelplanten, cactussen en vetplanten. Je kunt ze via de onderstaande links direct bestellen.

Lepelplanten

Graslelies

Fluweelplanten

€15,57
Niet op voorraad
Bol.com

Cactussen

Vetplanten

Stap 4: Maak het ecosysteem af

Geef het terrarium een leuke uitstraling door middel van de aankleding. Gebruik hiervoor stukken mos, extra steentjes of andere decoratie.

Bekijk hier de populairste terrarium decoratie.

Stap 5: Laat het zelfgemaakte terrarium een week luchten

Je gaat uiteindelijk een gesloten ecosysteem maken, maar je moet het terrarium de eerste week nog laten luchten. Doe dus niet meteen de dop erop! Geef de plantjes water en zet het daarna op een mooie plek. Na een week kun je de fles of pot afsluiten en hoef je er niets meer aan te doen. Alleen als er extreem veel condens in de fles komt kun je het ecosysteem eventjes openen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply