21

DIY: Simpele octopus knutselen van vilt

De afbeelding verklapt al dat we in dit Do It Yourself artikel geen vilten octopus knuffel maken, maar een soort 3D kunstwerk op canvas. Het is ontzettend eenvoudig en leuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Natuurlijk zijn de kleuren en vormen nog geheel aan te passen naar eigen wens. Hieronder lees en zie je hoe je dit knutselproject het beste kunt aanpakken. Veel plezier!  

Vilten octopus maken: wat heb je nodig?

Voor deze onderwaterwereld DIY heb je de volgende knutselspullen nodig:

  • Canvas schildersdoek
  • Blauwe verf
  • Kwasten
  • Blauw vilt
  • Blauw garen
  • Zwart en wit garen (of zwarte stift + wit vilt)
  • Prikpen of grote naald
  • Schaar
  • Lijmpistool

Stap 1: Schilder een zee op het canvas doek

Begin met het schilderen van het canvas doek. Dan heeft het daarna nog genoeg tijd om te drogen. Maak met blauwe verf een zee met golven. Eventueel nog met extra visjes of zeewier erbij ter versiering. Wees lekker creatief!

Stap 2: Knip een rondje uit het vilt

Knip een rondje uit het blauwe vilt. Dit wordt de basis van de octopus. Je kunt natuurlijk ook een inktvis knutselen door een langwerpige vorm uit te knippen of roze vilt gebruiken om een kwal te maken.

Stap 3: Maak de tentakels van garen

Geef de octopus acht tentakels van blauw garen. Oudere kinderen kunnen zelf met een (niet al te scherpe) naald door het vilt prikken. Bij jonge kinderen is het beter om een soort prikpen-naald te gebruiken of een stompe kunststof naald. Zorg ervoor dat iedere tentakel uit minimaal drie stukjes draad bestaat.

Stap 4: Vlecht de tentakels

Vlecht de losse draden van de tentakels om het meer vorm te geven. Daarom moeten het er minimaal drie zijn!

Stap 5: Geef de octopus een gezicht

Breng de octopus tot leven door het een leuk gezichtje te geven. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt het borduren met garen, de garen opplakken met een lijmpistool of gebruik maken van wit vilt (voor de ogen) en een zwarte stift (voor de mond en stipjes in de ogen). De laatste optie is het makkelijkste.

Stap 6: Plak de octopus op het canvas

Als de octopus helemaal af is, kan het op het schildersdoek geplakt worden. Let op: laat kinderen nooit zonder begeleiding werken met een lijmpistool. Gebruik eventueel andere vloeibare lijm of zorg ervoor dat er altijd een volwassene in de buurt is.

Lees ook ons DIY artikel: Vissen knutselen van cd’s

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply