39

DIY: Maak zelf een kussenhoes

Sierkussens zijn leuke accessoires voor in huis. Het zorgt voor sfeer, comfort en gezelligheid. Bovendien kun je zelf eenvoudig bepalen wat deze decoratie moet uitstralen. Wil je meer kleur toevoegen aan de zithoek? Dan koop je een paar kussens in een opvallende tint. Zoek je juist naar een speels element voor in de woonkamer? Dan kies je voor grafische of sierlijke patronen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. En als je het perfecte kussen voor jouw interieur nergens kunt vinden, dan maak je het toch lekker zelf! In dit artikel vertellen we stap voor stap hoe je een kussenhoes kunt maken.

Zelf een kussenhoes maken: wat heb je nodig?

Om zelf een kussenhoes te maken heb je de volgende spullen nodig:

  • Mooie stof naar keuze (je kunt stof scoren op de markt, kopen in de winkel of eenvoudig online stoffen bestellen)
  • Stofschaar
  • Naald en draad
  • Spelden
  • Potlood of kleermakerskrijt
  • Meetlint
  • Eventueel een kussen of vulling

Stap 1: Kies een mooie stof

De stof is het allerbelangrijkste onderdeel van deze Do It Yourself. Het materiaal, de kleur en de print bepalen de look van de hoes. Bedenk van tevoren waar je de kussenhoezen gaat gebruiken en wat er mooi past bij jouw interieurstijl. Ga vervolgens op zoek naar een geschikte stof.

Stap 2: Knip het juiste formaat

De makkelijkste manier om een kussenhoes te maken is door twee dezelfde vierkanten (of een andere vorm) uit de stof te knippen en deze aan elkaar te naaien. Je kunt het ook iets netter doen door een rechthoekige lap stof uit te knippen en deze vervolgens dubbel te vouwen tot een vierkant. Op deze manier heb je maar twee naden. Hiervoor reken je 2x de breedte van de gewenste maat van het kussen + 10 á 15 centimeter extra. Markeer deze afmetingen op de stof met krijt of potlood.

Stap 3: Keer de stof binnenstebuiten

Dit is een belangrijke stap die je niet over het hoofd moet zien. Door de stof binnenstebuiten te keren, vallen alle naden straks aan de binnenkant van het kussen. Speld de hoes dus aan elkaar vast met de goede kant naar binnen.

Stap 4: Stik de zijden vast

Strik vervolgens drie van de vier de zijden aan elkaar vast. Als je hebt gekozen voor het dubbelgevouwen patroon hoef je dus maar twee zijden vast te naaien. Laat ongeveer 1 centimeter vrij langs de randen.

Stap 5: Maak de hoes af

Na het vastnaaien van de randen vouw je de hoes weer naar buiten zodat de goede kant zichtbaar is. Vervolgens kun je de hoes vullen met een kant-en-klaar kussentje of speciale vulling. Bij losse kussenvulling is het natuurlijk verstandig om ook de laatste zijde dicht te naaien (bij voorkeur met een blinde steek).

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply