Boxspring of bed: wat kies jij?

De boxspring heeft razendsnel een plek gekregen in de beddenwereld. Ga je naar een willekeurige beddenwinkel, dan zie je een mix van gewone bedden en boxsprings. Waar de boxspring vroeger vooral was weggelegd voor rijke mensen, heeft nu iedereen de kans om ervan te genieten. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen gewone bedden en boxsprings?

Het ontwerp van de boxspring

Boxsprings hebben een veel luxere uitstraling dan een gewoon bed. Toch zit het grootste verschil tussen een bed en een boxspring niet in het uiterlijk, maar in het ontwerp. De bodem van een boxspring is een groot houten frame met daarin sterke veren. De buitenkant van het houten frame is volledig gestoffeerd, zodat het lekker zacht is. Sommige boxsprings staan rechtstreeks op de grond, sommige hebben lage pootjes. Er is zelden veel ruimte tussen de vloer en de boxspring. Op de verende bovenkant van de bodem wordt een matras geplaatst. Vaak koop je een boxspring inclusief matras, maar je kunt het matras ook los van de boxspring kiezen. Boxsprings zijn er in heel veel soorten en maten.

Boxspring kiezen

De opbouw van een gewoon bed

Een gewoon bed is heel anders opgebouwd. Deze bestaat allereerst uit een houten frame. Binnenin het frame kan een lattenbodem worden gelegd. Het bed staat altijd op poten, waardoor je eronder meestal nog ruimte overhoudt. Een bed heeft meestal een mooi houten uiterlijk, maar je kunt ook kiezen voor een gestoffeerd bed. Daarbij is het hout gestoffeerd, waardoor het qua uiterlijk wat meer lijkt op een boxspring. Kies je een houten bed, dan koop je altijd een los matras dat erop past.

De grootste verschillen tussen boxspring en bed

Er zijn dus best wat verschillen tussen een boxspring en een bed. Wat zijn de belangrijkste verschillen? Dit zijn er drie die je in overweging moet nemen:

  • Een boxspring staat direct op de grond. Je hoeft er dus niet onder te stofzuigen, wat bij een gewoon bed wel moet. Een gewoon bed is echter af te nemen met een vochtige doek, terwijl je de bodem van een boxspring regelmatig even moet stofzuigen.
  • Het gestoffeerde uiterlijk geeft een boxspring een luxere uitstraling. Omdat boxsprings vaak iets groter en meer aanwezig zijn dan bedden moet dat wel een beetje mooi in de slaapkamer passen.
  • Een boxspring heeft een vaste bodem met veren. Een bed heeft een losse lattenbodem die je zelf kunt kiezen. Bij beide bedden kan de matras goed luchten. Wel moet je bij een gewoon bed extra rekening houden met de kwaliteit van de lattenbodem die je gebruikt. Koop je een boxspring bij een specialist, zoals Beddenleeuw, dan is de kwaliteit van de bodem altijd goed.
Hotel bed of boxspring

Boxspring of bed: wat kies jij?

Een boxspring heeft een andere opbouw dan een gewoon bed. De bodem van een boxspring heeft doorgaans een goede kwaliteit, waardoor het comfortabel ligt. Wil je een boxspring die verstelbaar is in hoogte? Dan moet je meteen bij aanschaf al kiezen voor een boxspring met die optie. Een gewoon bed heeft een lattenbodem, waarvan de kwaliteit heel erg uiteen kan lopen. Kies voor een goede kwaliteit lattenbodem, zodat je comfortabel kunt slapen. Wil je een bed dat verstelbaar is in hoogte? Dan kies je voor een elektrisch bedienbare lattenbodem. Het is dus vrij eenvoudig om een gewoon bed aan te passen naar een elektrisch verstelbaar bed. Welk van de twee bedden comfortabeler is, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Wel kan gesteld worden dat het comfort van een bed met een goede lattenbodem vergelijkbaar is met het comfort van een boxspring. 

Vroeger was een boxspring stukken duurder dan een gewoon bed. Dat is gelukkig allang niet meer zo. Zowel gewone bedden als boxsprings zijn er in zeer uiteenlopende prijsklassen. De prijs is dus zelden een overweging in de keuze tussen een boxspring of een bed. De meeste mensen letten voornamelijk op het uiterlijk en kiezen het type bed dat ze het mooist vinden. Heb jij gekozen welk bed jij het mooist vindt in je slaapkamer? Doe dan ook inspiratie op voor leuke bijpassende nachtkastjes!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply