41

De basis voor een succesvolle bouwklus in 11 stappen

Omdat een (ver)bouwproject drastisch en grootschalig kan zijn, is het des te belangrijk dat je georganiseerd te werk gaat. Doe niets overhaast maar wees zeker van je zaak voordat je met de volgende stap verder gaat. Volg het overzicht hieronder om een goede indruk te krijgen van hoe een gestructureerde renovatie in zijn werk gaat:

Stap #1: Maak die borst maar goed nat!

Oftewel, bereid je optimaal voor. Allereerst bepaal je natuurlijk wat je wilt veranderen. Denk hierbij niet alleen in de breedste termen, zoals ‘dat muurtje moet weg’ of ‘die vloer moet opnieuw’. Het beste is om alle zaken die je kunt of wilt verbouwen na te gaan en in een lijstje te zetten. Definieer zo nauwkeurig mogelijk wat je wilt en houd je goed aan de concrete plannen vast. Wijzigingen leveren alleen maar vertraging, hogere kosten en daardoor ook stress op. En bovendien loop je kans dat de kwaliteit van de verbouwing flinke deuken oploopt.

Bedenk je in deze stap ook goed wat de gevolgen van het project zijn op je privéleven en hoe drastisch deze kunnen zijn. Je zult wellicht een tijd lang in een zeer rommelige omgeving of zelfs elders moeten wonen. Zorg dus dat je een geschikte verblijfplaats hebt of overhoudt in je woning.

Stap #2: Niet alleen ‘wat’ maar ook ‘hoe’

In deze fase zet je je prioriteiten op een rijtje. Van alle zaken die je aan je huis zou willen wijzigen geef je eenvoudig de relevantie aan, van ‘noodzaak’ tot ‘eventueel’. Op deze manier krijg je een compleet actielijstje met de aanpassingen die je ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Wellicht blijven er een paar klussen over die je tot later kunt of wilt bewaren.

Bovendien kun je nu bepalen hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Welke materialen en kleuren er gebruikt gaan worden, bijvoorbeeld. Daarvoor kan een moodboard goed van pas komen. Laat je hierbij volledig inspireren door alle afbeeldingen die je aanspreken waar je mee in aanraking komt!

Stap #3: De kost gaat voor de baat uit

Nadat alles is voltooid en opgeruimd, is het tijd om van alle veranderingen te genieten. Om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is, dien je te weten wat je aan dit project kunt besteden. Indien nodig is dit hét moment om een eventuele nieuwe hypotheek met je bank te bespreken. Begrijp bovendien goed dat niet iedere renovatie voor een vermeerdering van de waarde van je woning zorgt. Als je zeker bent dat de verbouwing wel je wooncomfort verbetert, moet je het vooral doen.

Kijk goed naar je financiële mogelijkheden en reserveer maximaal 90% van je beschikbare budget voor de klus. Want…

Stap #4: We are the 10%!

Juist. Je zult altijd tegen onverwachte kosten aanlopen. Daarom is het goed om een potje achter de hand te hebben, bestaande uit de minimaal 10% die je overhoudt uit je samengestelde budget. Door dit geld opzij te zetten, ben je altijd voorbereid op onverwachte zaken die de kosten van je droomproject kunnen doen oplopen.

Stap #5: Wat niet weet, wat niet deert? Dacht ‘t niet.

Je woning kan onderdeel zijn van een bestemmingsplan. Daarom bestaat de mogelijkheid dat je voor een verbouwing een vergunning nodig zult hebben. Win hierover zo vroeg mogelijk informatie in, omdat de behandeling van je aanvraag nogal wat tijd in beslag kan nemen. En als je begint vóórdat de vergunning al dan niet wordt afgegeven, kun je zomaar gesommeerd worden om alle aanpassingen die je hebt verricht weer ongedaan te maken. Dat is uiteraard een grote verspilling van geld én tijd.

Stap #6: Goede raad is goud waard

Goed gelezen, dat rijmt niet. Maar het is wel waar! Natuurlijk zou je het liefste alles zelf voorbereiden. Als je weet wat je doet, houden we je dan ook niet tegen. Maar als je specifieke plannen hebt die je zelf moeilijk naar een bouwtekening kunt vertalen, is het inhuren van een deskundige geen overbodige luxe. Deze kun je vervolgens aan de aannemer laten zien en die zal dan precies weten wat je wilt en hoe dit uit te voeren.

Bedenk bovendien dat deze vaklui weten wat ze doen en sla daarom nooit zomaar deskundig advies in de wind!

Stap #7: Beter een goeie buur…

Kijk goed in je omgeving of er mensen zijn die je kunnen en willen helpen. Zo zijn er klussen die je echt aan een aannemer moet overlaten maar ook karweien die je prima zelf kunt klaren. Met een beetje hulp gaat het uiteraard nog sneller. Schakel daarom ver van tevoren je hulptroepen in, zodat je weet op wie je kunt rekenen. En zodat je handige helpers weten wanneer hun diensten nodig zijn!

Stap #8: Nu besteed is straks bespaard

Afhankelijk van de aard van je project, kun je overwegen om de isolatie van je woning een onderhoudsbeurt te geven. Of deze zelfs grondig te verbeteren! Op de lange baan zal dit een grote besparing opleveren op je energiekosten. Overweeg bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen om op een duurzame manier elektriciteit op te wekken!

Stap #9: De beste stuurlui…

…bevinden zich idealiter op jouw schip! Ga daarom niet specifiek uit van de goedkoopste vaklui en diensten maar wel van de beste. Zorg ook dat je een klik hebt met de mensen met wie je gaat verbouwen en dat ze goed begrijpen wat je wilt. Zo weet je zeker dat de verbouwing soepel zal verlopen en dat je een bevredigend eindresultaat tegemoet gaat.

Stap #10: Goede waar prijst zichzelf

In je budget zul je ook het gereedschap en de materialen moeten opnemen die je gebruikt tijdens je klus. Ga ook hier niet voor voordelig; kies voor kwaliteit! Je wilt toch immers dat je op je uitrusting kunt vertrouwen?

Bedenk ook dat je een plek nodig hebt om je afval kwijt te kunnen. En dat dat je voor die plek plaats nodig hebt. Euhm… volgen we het nog?

Kort gezegd is voor een container om je vrijgekomen afval in te dumpen een voldoende vereist. Voor iedere afvalstroom zijn diverse containers beschikbaar. Ga je een container huren? Laat je dan vooraf goed informeren over de mogelijkheden.

Stap #11: Gewoon doen!

Tja, we zijn een beetje door onze spreekwoorden, gezegden en andere populaire slogans heen. Dus als je echt denkt dat je project goed haalbaar is, wat belet je dan nog? Tref je voorbereidingen, ga aan de slag en maak er wat moois van!

Heel veel succes!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply