50

De 7 voordelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn al jaren heel populair. Ze worden steeds vaker gebruikt om houten kozijnen te vervangen. De kwaliteit van de kunststof kozijnen neemt ook steeds meer toe en er is steeds meer mogelijk. Maar wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan kunststof kozijnen? Dit zijn 7 voordelen van kunststof kozijnen.

1. Kunststof kozijnen hebben geen onderhoud nodig

De belangrijkste reden die veel mensen hebben om te kiezen voor kunststof, is dat je geen onderhoud hoeft te plegen. Af en toe de kozijnen even schoonmaken is voldoende. Je hoeft het nooit te schilderen of te beitsen om het mooi te houden. De kleur van het kunststof blijft ook hetzelfde. Heel handig als je geen zin hebt om elke drie jaar al het houtwerk te schilderen.

Open raam

Kunststof is erg duurzaam in de zin dat het een heel lange levensduur heeft. Kunststof kozijnen gaan vaak wel 40-50 jaar mee! In diezelfde tijd heb je houten kozijnen waarschijnlijk al twee keer vervangen. Zodoende is kunststof een oplossing voor de lange termijn. De meeste kunststof kozijnen worden geleverd met 10 jaar garantie, maar de meeste kozijnen gaan vele malen langer mee.

3. Kunststof kozijnen zijn isolerend

Houten kozijnen zijn massief. Hoewel hout niet erg goed geleidt, verlies je er toch warmte mee. Bovendien remmen houten kozijnen haast geen geluid. Dat is met kunststof kozijnen wel anders! Ze bestaan van binnen uit heel veel kleine holle ruimtes. De stilstaande lucht zorgt voor perfecte isolatie, zowel van warmte als van geluid.

4. Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig mooi

Heel lange tijd waren kunststof kozijnen direct herkenbaar. Ze waren glad, hoog en duidelijk zichtbaar. Dat vonden veel mensen niet mooi, waardoor de kozijnen niet zo populair worden. Tegenwoordig is er gelukkig veel meer keus. Zo heb je prachtige kunststof kozijnen met
houtnerf, zodat ze nauwelijks van hout te onderscheiden zijn.

3 soorten kunststof kozijnen

5. Kunststof kozijnen zijn recyclebaar

Misschien denk je bij kunststof aan de hoeveelheid afval die het oplevert. Maar dat hoeft helemaal niet. De meeste kunststof kozijnen zijn heel goed te recyclen. Op die manier kan het kunststof opnieuw gebruikt worden voor andere materialen. Het is dus een milieuvriendelijkere oplossing dan je zou verwachten.

6. Kunststof kozijnen zijn uiteindelijk goedkoper

Vaak lijken houten kozijnen goedkoper dan kunststof kozijnen. Maar je moet hier wel heel goed mee oppassen. Er zijn namelijk twee factoren:

  • Bij houten kozijnen zijn de goedkoopste vaak van slechte kwaliteit, waarbij het hout gevoelig is voor houtrot. Bij kunststof kozijnen zijn de kwaliteitsverschillen doorgaans een stuk kleiner.
  • Kunststof kozijnen hebben doorgaans een veel langere levensduur. Je moet de prijs van houten kozijnen eigenlijk verdubbelen om een realistisch beeld van het prijsverschil te krijgen.

Natuurlijk hangt de prijs ook van de leverancier af. Zo vind je hele goede en goedkope kunststof kozijnen voor Alphen aan den Rijn. Daar zit namelijk een professionele leverancier die de prijzen laag weet te houden. De prijzen kunnen ook verschillen per regio: hoe minder leveranciers er in een bepaalde streek zijn, hoe hoger de prijzen die ze hanteren.

7. Kunststof kozijnen werken niet

Hout is een flexibel materiaal dat gevoelig is voor weersomstandigheden. Veel mensen merken dat de kozijnen gaan werken. Zo gaan ramen en deuren vaak moeilijker open en dicht in de zomer. En in de winter kunnen kieren ontstaan omdat het hout krimpt. Dat probleem heb je met kunststof veel minder. Het werkt nauwelijks en je zult dus weinig verschillen merken tussen zomer en winter.

Kunststof kozijnen hebben best veel voordelen. Zeker als je ze combineert met een goede kwaliteit isolerend glas. De waarde van je woning wordt ook wat hoger als je kunststof kozijnen plaatst. Het is dus een heel goede keus als je toe bent aan nieuwe kozijnen of als je je woning wilt gaan isoleren. Je bent hiermee ook een stap dichter bij jouw energieneutrale woning!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply