23

De 4 verschillen tussen jaloezieën en shutters

Jaloezieën en shutters zijn beiden erg mooie raamdecoraties. Ze bestaan uit smalle latjes (lamellen) die het licht binnen laten. Omdat ze qua uiterlijk wel een beetje op elkaar lijken, denken veel mensen dat jaloezieën en shutters hetzelfde zijn. Toch klopt dat beeld niet. Dit zijn de 4 belangrijkste verschillen tussen jaloezieën en shutters. Op gordijnen.nl vind je beide vormen van raamdecoratie met uitleg over de verschillende opties.

De plaatsing

Jaloezieën kun je, net als de meeste andere raamdecoraties, ophangen bovenaan het raam. Er is een stevige balk die je aan de muur of het kozijn kunt bevestigen. Vervolgens hangen de jaloezieën naar beneden. Je kunt ze in de dag (in het kozijn) of op de dag (op de muur vóór het kozijn) bevestigen.

Shutters werken anders. Een shutter bestaat uit een stevig houten frame, met daarin een reeks smalle houten latjes. Het frame kan op het kozijn of op de muur worden vastgezet. Bij grote ramen worden meestal meerdere shutters naast elkaar geplaatst. De latjes zitten vast in het frame en ze hangen dus niet, zoals jaloezieën dat doen. 

Jaloezieën in woonkamer

De werking en bediening

Jaloezieën hebben twee manieren van bedienen. Je kunt de lamellen omhoog trekken, zodat de raamdecoratie helemaal opengaat. Je kunt ook de lamellen naar beneden laten en de lichtinval regelen door de lamellen te draaien. Bij handbediende jaloezieën doe je dat middels trekkoorden.

Bij shutters zitten de latjes/lamellen vast in het frame. Je kunt ze dus niet omhoog trekken. Je kunt de shutterpanelen vaak wel openen zoals je een raam of deur opent. Je kunt de latjes ook draaien, door middel van een bedieningsstok. Vanaf de bedieningsstok zijn alle lamellen met elkaar verbonden zodat ze tegelijk meedraaien als je de stok omhoog of omlaag beweegt. Het is bij beide raamdecoraties mogelijk om ze automatisch te bedienen.

Het materiaal

Jaloezieën bestaan in verschillende materialen. Er zijn aluminium jaloezieën, houten jaloezieën, bamboe jaloezieën en ga zo maar door. Keus genoeg dus als het gaat om het materiaal!

Shutters zijn meestal van hout gemaakt. Hout is sterk genoeg om een mooi frame van te maken. Soms zijn de lamellen van ander materiaal, maar dat gebeurt niet vaak. Meestal koop je dus shutters van zachthout of hardhout.

Shutters in keuken

Gebruik voor andere doelen

Jaloezieën en shutters zijn beiden bedoeld als raamdecoratie. Shutters worden echter ook voor andere doelen gebruikt. Zo worden ze de laatste jaren ook vaak gebruikt als roomdivider. Zo krijg je een hele mooie scheiding tussen verschillende delen van een kamer. Ook worden oudere shutters weleens gebruikt als sierelement, bijvoorbeeld in de tuin. Je kunt er prachtige effecten mee bereiken.

Jaloezieën en shutters lijken wel een beetje op elkaar. Toch zijn ze eigenlijk heel verschillend. Pas als je de verschillen weet, kun je een goede keuze maken. Ga jij voor jaloezieën in je interieur? Of hebben shutters toch de voorkeur?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply