33

beter leren fotograferen voor mijn blog

leren fotograferen voor mijn blog

colors in a box…

Het is goed om zelf foto’s te maken voor je blog. Allereerst omdat deze helemaal je eigen sfeer en stijl zien. Als blogger moet je je aan regels houden en o.a. altijd goed kijken of de beelden die je wilt gebruiken wel of niet voldoen aan de regels. Als je dit niet goed doet, kun je problemos krijgen. Dat wil ik natuurlijk niet. Kortom ik wilde graag beter leren fotograferen voor mijn blog, zodat ik deze beelden vaker kan gebruiken. Mijn zoektocht bestond uit verschillende zaken:

 

handige boeken om beter te fotograferen

Wil je graag weten aan welke regels waar je je bij bloggen aan moet houden, dan kun je veel nalezen op de site van charlotteslaw. Zij heeft ook verschillende boeken geschreven waar je van alles in kunt napluizen.
Om beter te kunnen fotograferen kun je allerlei tips op internet zoeken en verschillende boeken kopen. Uiteindelijk kocht ik het boek Shoot! van Anke van het blog Zilverblauw. Het was een prettig boek om te lezen, maar omdat voor- en nadoen soms handig is om het goed te laten lukken, heb ik een workshop bij haar gevolgd. Na die dag was is echt blij dat ik dit gedaan heb. Ze geeft veel handige tips, ze legt het goed uit, je kunt veel oefenen, ik begrijp mijn camera een stuk beter, ik zie de voordelen van manueel fotograferen en leerde veel over het fotobewerkingsprogramma Lightroom. Fijn!

 

beter leren fotograferen

De ingrediƫnten die je vooral nodig hebt om beter te fotograferen zijn bijvoorbeeld:
* een goede camera: Je hebt vooral een goede digitale spiegelreflexcamera of systeemcamera nodig. Bij de aanschaf van een camera hoef je in eerste instantie niet te letten op het aantal pixels, maar vooral op de grootte van de beeldsensor. Zorg verder dat je .raw (ipv .jpeg) bestanden kunt maken op je camera. Deze kun je namelijk goed bewerken zonder dat dit ten koste gaat van je beeld.
* licht: Je hebt vooral licht nodig, natuurlijk licht is het mooiste licht. Je moet zorgen dat de sluitertijd, diafragma en iso op elkaar afgesteld zijn. In het boek shoot! legt Anki dit erg goed uit.
* compositie: Zorg dat de compositie van de opstelling mooi is en maak gebruik van de regel van derden. Met deze indeling worden je foto’s interessanter om te kijken en gaan ze als het ware een verhaal vertellen…
* creativiteit & inspiratie: Denk na over wat je wilt maken en gebruik de spullen/props op een andere manier. Tegenwoordig zie je overal flatlays. Dit zijn foto’s die je van bovenaf fotografeert en dat levert mooie beelden op. Op dit moment volg ik een beetje het blog van makelight. Een engelse blogger die veel mooie beelden maakt. Ik kijk ook graag wat Anuschka van hipaholic maakt en fotografeert, bij haar kun je ook leuke workshops volgen. Verder kijk ik ook graag op blogs als Mylucie, LisannevanderKlift en ing-things.
* bewerkingsprograma: Ik werkte veel met het programma photoshop, want dit had ik goed geleerd op mijn opleiding. Maar Anki liet de mogelijkheden van lightroom zien en ik was verkocht. Wow, wat kun je je foto mooi maken in dit programma.

 

je foto’s delen

Heb je mooie beelden gemaakt dan kun je op veel verschillende manieren je foto’s delen. Dit kan bijvoorbeeld op je blog, op instagram, op facebook en op twitter. Daar vind je ook veel mooie beelden van anderen. Inmiddels heb ik ook Steller ontdekt. Je kunt daar mooi story’s maken met je foto’s, het lijkt dan een boekje waar je naast de foto’s ook tekst in kunt zetten. Met de app op je telefoon kun je leuke story’s maken en bekijken wat anderen met hun foto’s maken… Inspirerend!

 

Afijn: ik ben erg blij dat ik beter kan fotograferen, mijn fototoestel beter snap en deze dus beter kan gebruiken. In ieder geval is mijn plezier erg groot geworden en dat is sowieso een fijne winst. Ik let nu ook bij het maken van de foto op de compositie en de regel van derden. Dat levert volgens mij betere beelden op. Laatst was ik op citytrip in New York en was het een feestje om daar foto’s te maken nu ik er zoveel meer over weet.
Ik hoop maar dat ik de aankomende tijd nog veel veel meer bij ga leren! In ieder geval heb ik een leuke verzameling inspiratie gemaakt op een pinterestbord fotografie & flatlays.

fotograferen

bos bloemen bij mij thuis

beter leren fotograferen voor mijn blog

de geraniums met de nieuwe 50mm lens voor de bokeh… (=vage achtergrond)

boek over fotograferen

het boek shoot!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply