31

6x verborgen vaste lasten waar je op kunt besparen

De meeste vaste lasten zijn je wel bekend. Je moet tenslotte huur of hypotheek betalen, je energiekosten worden van je rekening afgeschreven en je moet boodschappen doen. Maar er zijn ook heel wat vaste lasten die je niet zo snel opvallen. Dit zijn verborgen vaste lasten, waar je ook nog eens op kunt besparen.

1. Printkosten

Als je regelmatig print, merk je dat niet direct aan je vaste lasten. Toch kan printen wel duur worden. Je moet namelijk regelmatig de cartridges van je printer vervangen. En vooral de cartridges van echte merken zijn behoorlijk prijzig. Een printabonnement geeft de perfecte oplossing. Het abonnement geeft je recht op een bepaald aantal printjes per maand. Je betaalt een klein bedrag en in ruil krijg je keurig op tijd (en gratis) nieuwe cartridges thuisgestuurd. Super handig en ook tot wel 70% goedkoper dan losse cartridges kopen.

2. Sportkosten

Sporten kan gratis zijn, als je bijvoorbeeld gaat hardlopen. Maar veel mensen hebben een abonnement voor het sporten. Dat kan bij een sportschool zijn, maar ook bij een club of vereniging. Naast abonnementskosten heb je bij sporten ook regelmatig nieuwe sportkleding en schoenen nodig. Check dus eens goed wat je nu eigenlijk uitgeeft aan het sporten. Maak je ook echt genoeg gebruik van je abonnement? En hoe zou het goedkoper kunnen?

3. Goede doelen

Goede doelen worden vaak over het hoofd gezien. Het gaat vaak om kleine bedragen. Neem bijvoorbeeld Kika, waar je voor 2 euro per maand al kunt doneren. Zo zijn er heel veel goede doelen. Let op: we stellen niet dat je geen goede doelen moet steunen! We geven alleen aan dat het goed is om af en toe te checken wat er eigenlijk van je rekening af gaat en waarom.

4. Loterijen

Met name de Postcodeloterij is best een dingetje. Het meedoen is relatief duur. Reken maar uit: 14 euro per lot, maal 12 maanden per jaar, is 168 euro per jaar. Van datzelfde geld kun je een aantal keer heel romantisch uit eten met je partner. Of je kunt een bescheiden weekendje weg. Of je houdt het gewoon over op je spaarrekening. Reken maar uit wat je in de loop van 10 of zelfs 20 jaar gaat besparen als je stopt met het meedoen met loterijen.

5. Netflix, Spotify en andere diensten

Een avondje Netflixen is heerlijk. Het tarief is ook lekker laag, je betaalt maar een paar euro per maand. Hetzelfde geldt ook voor Spotify. En dat is ook meteen het gevaar van deze online diensten. De kleine bedragen worden bij elkaar opgeteld toch een flink abonnement. Check dus ook deze kleine uitgaven en leg ze eens naast elkaar. Als je de kosten optelt bij je normale tv abonnement, valt het waarschijnlijk flink tegen. Denk dus goed na welke abonnementen voor jou echt belangrijk zijn en welke niet. 

6. ‘Even een…’

Je ziet een kopje koffie met vriendinnen niet echt als iets dat bij de vaste lasten hoort. Een avondje bioscoop moet ook kunnen toch? En hoe zit het met een biertje in een leuk cafe met je vrienden? Toch moet je je eens afvragen hoe vaak je dat doet. Doe je zoiets als dit een keer per maand of vaker, dan mag je het zeker meetellen bij vaste lasten. En als je dan gaat uitrekenen hoeveel je er eigenlijk aan uitgeeft, kan dat best een beetje tegenvallen. Denk eens na over alternatieven, bijvoorbeeld om gewoon bij iemand thuis wat koffie of een biertje te drinken.

Besparen op bekende vaste lasten, zoals besparen op energiekosten, is helemaal niet moeilijk. Maar ook besparen op verborgen vaste lasten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het trucje is om de vaste lasten te ontdekken! Deze kosten reken je meestal niet mee bij je vaste uitgaven, omdat je ze snel vergeet. Het zijn vaak ook kleinere bedragen, die misschien ook variëren in de loop van de tijd. Toch kun je er eenvoudig op besparen, waardoor je maandelijks extra geld overhoudt. In de loop van een jaar levert dat je een leuk spaarpotje op.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply