35

6 ideeën voor een mooi beschut terras

Je terras wordt het best geplaatst op een beschutte plek. Het liefst heb je er weinig wind en wil je zelf kiezen of je in de zon of in de schaduw zit. En natuurlijk wil je ook nog een leuk uitzicht. Kortom: je stelt meestal best veel eisen aan een terras. Wil jij jouw terras mooi beschut maken? Dit zijn 6 mooie ideeën!

1. Een terras bij het huis

Bekijk waar de wind meestal vandaan komt. Komt de wind meestal vanaf de kant van het huis? Dan kun je een mooi beschut terras maken door het vlakbij het huis te doen. Zodoende fungeert het huis als windvanger en zit je erachter lekker rustig en windvrij. Het is helemaal mooi als je woning een hoek maakt waar je comfortabel kunt zitten. Maar je kunt ook gebruikmaken van een windscherm om een knussere hoek te maken. 

2. Beschutting in het groen

Planten, struiken en bomen kunnen een prima beschutting vormen. Bovendien is het ook nog eens fijn omdat het een heerlijke sfeer geeft en het is beter voor het milieu dan een kunstmatige overkapping. Kies voor een rand van bomen en struiken die samen zorgen dat de kant waar de wind vandaan komt wordt afgeschermd. Je kunt de beschutting van groen ook maken op een bestaande afscheiding. Bijvoorbeeld wanneer je klimop op een schutting laat groeien voor extra sfeer en warmte.

3. Veranda als relaxed plekje

Een veranda is een aanbouw aan het huis of vrijstaand in de tuin. Het is een terras met een vaste overkapping. De veranda kan open wanden hebben, maar kan ook een of twee gesloten zijdes hebben. Je kunt er comfortabel zitten en het biedt een heerlijke relaxte plek om buiten te genieten. Ook als het weer iets minder mooi is dan je graag zou willen. Een veranda kopen kan een verstandige investering zijn, want het verhoogd meestal ook de waarde van je woning.

4. Een windscherm voor rust

Windschermen of winddoeken zijn handig om de wind tegen te houden. Dat is vooral handig als je je terras niet op een vaste beschutte plaats kunt maken. Je kunt gaan voor een solide windvanger, bijvoorbeeld van hout, van stenen of van glas. Maar je kunt ook kiezen voor een uittrekbaar doek, wat vooral handig is als je niet zoveel ruimte hebt. Soms kan een vaste tuinafscheiding ook meteen dienen als windscherm. 

5. Beschutting in een zitkuil

Heb je een ruime tuin en houd je van creatieve oplossingen? Een zitkuil kan precies de oplossing zijn die je zoekt! Je verlaagd het terras een flink stuk ten opzichte van de rest van de tuin. In de kuil kun je rustig zitten, want de wind waait er gewoon overheen. Het biedt een verrassend rustig en beschut plekje in je tuin! Bovendien geeft het hoogteverschil je tuin een heel andere uitstraling. Zeker in heuvelachtig gebied kan het ook gewoon een heel praktische oplossing zijn voor hoogteverschillen.

6. Schaduwdoek of pergola

Zoek je op je terras vooral beschutting tegen de zon? Ga dan voor een schaduwdoek of een begroeide pergola. Zo creëer je in een keer veel schaduw op je terras. Het voordeel van schaduwdoek is dat je het gemakkelijk openmaakt zodat je ook kunt genieten van de zon. Een begroeide pergola is meestal mooier, vriendelijker en beter voor de omgeving.

Een beschut terras is fijn om tot rust te komen. Je wilt liever niet teveel last hebben van de wind, want dan krijg je het al snel te koud. Bovendien wil je in de zomer ook vaak beschutting tegen de felle zon, zodat je het niet te warm krijgt. Een beschut terras is een mooi oplossing: zo is de temperatuur altijd goed en zit jij heerlijk relaxed op je terras!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply