34

5 tips voor een koel huis in de zomer

Geniet jij deze dagen van de tropische temperaturen of heb je er alweer genoeg van? Het grootste nadeel van een hittegolf is waarschijnlijk de warmte die in je huis blijft hangen. Op het strand heb je er weinig last van, maar zodra je een benauwd huis binnenstapt, is het wat minder aangenaam. Gelukkig zijn er een paar manieren om je woning de hele dag en nacht koel te houden. Wij delen de beste tips:

Tip 1. Koop een airco of maak er zelf eentje

Met een airco in huis zijn de snikhete dagen een stuk beter door te komen. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, waaronder een mini airco (budgetvriendelijk) en mobiele aircoolers (eenvoudig te verplaatsen). Wil je toch liever geen geld uitgeven aan een airco, maar heb je wel een simpele ventilator in huis? Dan kun je deze ook omtoveren tot een koelsysteem. Hiervoor leg je een paar koelelementen of een fles met water in de vriezer. Zodra het helemaal is bevroren, plaats je het in een plastic bak voor de ventilator. De warme lucht stroomt langs de koelelementen en verandert in een koel briesje. Superhandig!

Tip 2. Gebruik de vloerverwarming als verkoeling

Vloerverwarming gebruiken als verkoeling – is dat wel mogelijk? Jazeker! Niet alleen in de winter ben je heel blij met vloerverwarming in huis, maar ook in de zomermaanden komt het goed van pas. Je kunt de temperatuur namelijk zelf regelen. Tijdens de warme periodes zet je het bijvoorbeeld op 16 à 18 graden. Dat klinkt misschien niet heel koud, maar in vergelijking met de hoge temperaturen buiten scheelt het toch een hoop. Je kunt heerlijk met blote voeten over de vloer lopen! Let op: Zet de temperatuur van de vloerverwarming niet te laag. Hierdoor kan er condensvorming ontstaan.

Tip 3. Zet ’s ochtends de ramen open

Overdag is het niet slim om alle ramen en deuren open te zetten. Dan komt er alleen maar warme lucht naar binnen. Je kunt beter vroeg in de ochtend het huis flink laten doorwaaien. Zodra de temperaturen oplopen doe je alles weer dicht. Op deze manier blijft het langer aangenaam koel in de kamer.

Tip 4. Bescherm de ramen tegen de zon

Hoe minder zonlicht er binnenkomt, hoe koeler het in huis blijft. Doe daarom het zonnescherm naar beneden, doe de gordijnen dicht of laat het rolluik zakken. Alle kleine beetjes helpen!

Tip 5. Vermijd apparaten die warmte uitstralen

Vooral in de keuken staan een hoop apparaten die warmte kunnen uitstralen. Denk aan de oven, het fornuis of de combimagnetron. Probeer deze apparaten daarom zo min mogelijk te gebruiken op een hete dag. Anders blijft de warme lucht nog lang hangen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply