38

5 tips om lekker te slapen

Kom je ’s avonds moeilijk in slaap? Slaap je niet de hele nacht door? Of heb je ’s morgens het gevoel dat je niet uitgerust wakker wordt? Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft slaapproblemen. Voor een deel heeft dit biologische oorzaken, waar niet altijd wat aan te doen is. Maar gelukkig kan het slaapprobleem in een groot deel van de gevallen wél worden opgelost. Dit zijn 5 tips om lekker te slapen en uitgerust wakker te worden!

1. Richt je slaapkamer rustig in 

Felle kleuren en veel licht kunnen de slaap meer belemmeren dan je denkt. Het is belangrijk dat je zorgt voor rust in de slaapkamer. Stem de kleuren op elkaar af en kies voor zachte kleuren, bijvoorbeeld pasteltinten. De slaapkamer moet er nog wel gezellig uitzien, dus maak er geen steriele witte ruimte van! Een hoofdkleur kiezen en de andere kleuren erop afstemmen creëert al veel extra rust in de slaapkamer.

2. Gedimd licht en donkere gordijnen

Vooral in de zomer kan de hoeveelheid lichtinval de slaap remmen. Ga dus voor donkere gordijnen of misschien zelfs voor verduisteringsgordijnen. Na ongeveer een halfuur in een donkere ruimte zal je lichaam melatonine gaan aanmaken, waardoor je sneller in slaap zult vallen. De lichtbron in de kamer moet zacht zijn (of dimbaar) zodat je ook daar rust van krijgt.

3. Een goede matras

Een goed matras is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Als je matras niet goed bij je past kan dat je slaap ernstig verstoren. Het kan zijn dat je gewoon niet lekker ligt en daardoor niet kunt slapen. Maar heel vaak merk je niet eens dat het je matras is dat zorgt dat je niet goed slaapt. Heb je het gevoel dat je heel moe wakker wordt? Met een te hard of te zacht matras kan het zijn dat je ’s nachts niet goed ligt en ongemerkt gaat woelen. Onrustige slaap door een slecht matras kan veel problemen geven. Bij LivingComfort vind je een matras keuzehulp die je laat zien welk matras het beste bij jouw lichaam en slaaphouding past.

4. Goede temperatuur

Ook de temperatuur in de slaapkamer bepaalt of jij lekker slaapt. De ideale temperatuur is rond de 18 graden. In de winter slaap je met dikkere dekens, in de zomer ga je voor een lichte zomerdeken. Zowel in als buiten je bed moet de temperatuur goed zijn. Bij dekbedden kun je dekens combineren voor een goede temperatuur. Let ook op de vulling van de deken: dons is het meest comfortabel, synthetische materialen reguleren warmte het slechtst.

5. Geen schermen voor het slapen gaan

Telefoons, laptops, computers, televisie… We hebben genoeg bezigheden die met schermen te maken hebben. Toch zijn beeldschermen funest voor een goede nachtrust. Ondanks wat producenten beweren, blijft het een feit dat het lichaam minder melatonine aanmaakt als je naar een beeldscherm kijkt. Je wordt dus minder moe en zult moeilijker in slaap komen. Het advies is om minimaal een uur voor het slapen gaan geen schermen meer te gebruiken. Kun je weer eens ouderwets een boek lezen bijvoorbeeld.

Een goede nachtrust hangt van veel verschillende dingen af. Van de inrichting van je slaapkamer tot je eigen gewoonten, alles kan invloed hebben op je nachtrust. Het is dan ook erg belangrijk dat je al deze punten naloopt wanneer je niet goed slaapt. Slaapproblemen kun je heel vaak zelf oplossen zonder dat je naar medische middelen grijpt!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply