46

3 Dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding voor je moestuin

Een nieuw jaar met nieuwe goede voornemens. Is gezonder eten en leven er een van? Wat dacht je van groenten en fruit uit eigen tuin? Niet alleen heb je zo het hele jaar door verse groenten binnen handbereik, je hebt ook het hele groeiproces geheel in eigen hand. Zo weet je precies wat er met jou eten gebeurt is voordat het op je bord belandt.

3 Dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding voor je moestuin

Heb jij nou ook altijd je eigen moestuintje willen hebben of is je huidige moestuin aan vernieuwing toe? Het mag buiten nog wel koud zijn maar je kunt nu vast beginnen! Januari is namelijk een met uitstek geschikte maand om nieuwe groenten en fruit een goede start te geven. De eerste stappen naar een mooie moestuin vind je hier.

 1. Voorbereiden

  De ideale plek voor je moestuin heeft voldoende zonuren, een goede drainage, bescherming tegen de wind en een gemakkelijke toegang tot water. Nu heb je natuurlijk niet in iedere tuin deze ideale plek kant-en-klaar liggen. Gelukkig kun je er zelf vrij gemakkelijk voor zorgen dat het stukje tuin aan de meeste randvoorwaarden voldoet. Is je tuin te open, dan kun je bijvoorbeeld bescherming tegen de wind bieden door kleine heggen te planten. De bodem kun je gemakkelijk zelf vruchtbaar maken met vormen van bemesting, en ook schaduw kun je zelf creëren. Het enige wat je dus eigenlijk nodig hebt is het juiste tuin gereedschap en een plekje met veel zonlicht. Zorg er in deze maanden vast voor dat de locatie van je moestuintje klaar is voor beplanting.

  3 Dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding voor je moestuin

 2. Plannen maar

  Om teleurstellingen tegen te gaan is het belangrijk om je moestuin goed te plannen. Sommige groenten en fruit kunnen begin maart de grond in, terwijl andere groenten en fruitsoorten beter een paar maanden later naar buiten kunnen. Maak dus een duidelijke verdeling in je toekomstige moestuin en beslis van te voren welke groenten en fruitsoorten je waar gaat planten. Om het overzichtelijk te houden kun je eventueel met kleine houten rekjes afscheidingen maken. Zo weet je precies wat er waar komt te groeien. Schrijf de plant-data op de kalender om alles goed bij te kunnen houden.

  3 Dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding voor je moestuin

 3. Veilig ontkiemen

  Behalve voorbereidingen buiten, kun je ook binnen al aan de gang. In januari en februari kun je namelijk de eerste zaadjes al gaan planten! Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een eierdoos kun je de zaden vast op een warme, droge plek laten ontkiemen. Zodra de eerste blaadjes zichtbaar zijn kun je ze vervolgens langzaam naar buiten verplaatsen. Let wel: plaats jonge plantjes niet direct in de koude buitenlucht. Geef ze even de tijd om te wennen aan de andere omstandigheden. Plaats ze bijvoorbeeld eerst een paar weken voor het raam.

  3 Dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding voor je moestuin

 

 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply