25

10 tips om je tuin makkelijk te onderhouden

Wat doe je met de tuin? Die vraag stellen veel mensen zichzelf. Stel: je wilt een mooie, sfeervolle tuin, maar je wilt er ook niet teveel werk aan hebben. Dat is een heel logische gedachte. Je tijd is immers schaars en voor veel mensen is tuinieren nu niet bepaald een hobby. Daarom geven we je graag 10 tips om je tuin extra makkelijk te kunnen onderhouden.

1: vaste planten zijn beter dan eenjarige

Vaste tuinplanten kopen is altijd een goed idee. Die komen immers ieder jaar terug. Als je kiest voor eenjarig planten, moet je elk jaar opnieuw poten of zaaien. Kies in plaats daarvan voor de skimmia, de vlinderstruik of de hortensia en je hebt er veel minder onderhoud aan.

2: kies een overzichtelijke indeling

Als je alles kriskras door elkaar plaatst, wordt het onderhoud van je tuin een bewerkelijke klus. Daarom raden we je aan om je tuin op te delen op een overzichtelijke manier. Door alle planten die een vergelijkbare verzorging nodig hebben bij elkaar te plaatsen, ben je er minder tijd aan kwijt.

3: bestrating is niet onderhoudsvrij

Veel mensen denken dat bestraten de beste manier is om een onderhoudsarme tuin te creëren. Dat is echter niet zo. Tegels worden na verloop van tijd glad door groene aanslag en dan moet je er toch echt wat aan doen. Ook het onkruid tussen de tegels levert je ongetwijfeld frustratie en dus onderhoud op. Je kunt dit voorkomen door niet teveel bestrating te hebben in je tuin.

4: grind is een goede optie

Oké, het aanleggen van grind vergt dan wel het nodige werk, maar daarna is het vrijwel onderhoudsvrij. Je hoeft dan alleen nog maar af en toe het grind te harken om ervoor te zorgen dat er geen onkruid ontkiemt. En het ziet er ook nog eens lekker Toscaans uit!

5: denk ook aan opsluitbanden

Wist je dat opsluitbanden niet alleen mooi zijn, maar ook zeker nut hebben? Dankzij opsluitbanden verzakken stenen niet en blijft het grind keurig op zijn plaats. En je maakt je tuin er weer een stuk overzichtelijker mee.

Tips om je tuin makkelijk te onderhouden

6: kies voor groenblijvers

Zorg dat je ook wintergroene bomen, (haag)planten en heesters in je tuin opneemt. Die blijven namelijk altijd groen en laten hun blad niet vallen. Dat scheelt je veel opruimwerk.

7: plant bodembedekkers tegen onkruid

Het verwijderen van onkruid is een van de grootste ergernissen van tuinbezitters. Kies daarom voor bodembedekkers die in de breedte groeien en daarmee onkruid voor zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten, dus je vindt vast een passende variant.

8: onderhoud je planten in groepen

Als je meerdere exemplaren van dezelfde soort planten bij elkaar zet, is het onderhoud hiervan veel sneller gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan vaste planten als vrouwenmantel, ooievaarsbek, schoenlappersplant, kattenkruid en hartlelie. Die zijn hier heel geschikt voor.

9: laat sierpotten links liggen

Het ziet er misschien mooi uit, maar al die sierpotten met planten leveren je uiteindelijk best veel werk op. Omdat je ze allemaal apart water moet geven, bemesten en verpotten wanneer dat nodig is. Kies dus liever voor een andere manier om een onderhoudsvrije tuin te realiseren.

10: maak ook je voortuin onderhoudsarm

Bestrating in je voortuin zorgt voor minimaal onderhoud. Gebruik deze tegels bijvoorbeeld als parkeerplaats. Hoe groter de tegels, des te minder onderhoud heb je hieraan. Vul je voortuin aan met planten die amper onderhoud nodig hebben, zoals siergrassen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply