22

Zo steun jij de lokale kunstenaar

Het beroep van kunstenaar is er eentje met weinig zekerheid. Je moet rondkomen van mensen die jouw producten kopen, maar wat nou als niemand geïnteresseerd is? Of je hebt een moeilijke periode en je maakt bijvoorbeeld geen nieuwe kunst, of er komt gewoon niemand op jouw kunstwerken af? Als niet-kunstenaar is het belangrijk dat je lokale kunstenaars steunt, omdat ze alle steun vaak goed kunnen gebruiken. Maar hoe kun je dit het beste doen als je het budget niet hebt om hele kunstwerken te kopen? De volgende manieren kunnen erg goed helpen.

Koop een kopie van het kunstwerk

Zie je een kunstwerk dat je erg mooi vindt, maar vind je het lastig om veel geld neer te leggen voor bijvoorbeeld een schilderij of een digitaal kunstwerk? Als het te kopiëren is, kun je altijd aan de kunstenaar vragen of hij of zij kopieën van de kunstwerken verkoopt of wil verkopen. Vaak betaal je hier dan veel minder voor, bijvoorbeeld de helft of een kwart van het totale bedrag, en toch kun jij in je woning genieten van het mooie kunstwerk. Dat is wel net zo ideaal, zowel voor jou als voor de kunstenaar.

Koop-een-kopie-van-het-kunstwerk

Maak gebruik van kunstuitleen

Kunstuitleen is iets dat voor mensen die graag kunstenaars steunen, ideaal is. Het houdt in dat je een kunstwerk als het ware huurt, en besluit je dat je hem houdt? Dan kun je hem overkopen of het huurbedrag door betalen tot je alles betaald hebt. Besluit je toch dat het kunstwerk weinig voor je doet of vind je hem achteraf toch te duur? Dan kun je hem gewoon weer terugbrengen. Op die manier steun je de kunstenaar toch, al is het maar eenmalig, en kun je bovendien diverse kunstenaars steunen en verschillende soorten kunst huren en in huis nemen. Zo is het voor jou fijn, maar doe je ook nog eens iets goeds voor allemaal verschillende kunstenaren. Een win-win situatie dus, en zeker eentje die aan te raden is om eens te proberen.

Maak een kleine donatie

Als je geen budget hebt om veel uit te geven aan kunstwerken, hoef je je daar helemaal niet slecht over te voelen. Wat je altijd kunt overwegen, is het doneren van een klein bedrag aan de kunstenaar. Dat hoeft helemaal niet veel te zijn, maar kan voor een kunstenaar echt een verschil maken en bovendien laat het ook zien dat ondanks je geen kunstwerken kunt kopen, je toch je waardering toont.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply