37

Draadloos alarmsysteem vs traditioneel alarmsysteem

Veilig voelen in je huis, of vol vertrouwen jouw winkel verlaten in de avond met de zekerheid dat inbrekers jouw pand voorbij lopen. Een alarmsysteem met bewakingscamera is niet alleen een preventieve maatregel, je kunt achteraf ook precies zien wat er is misgelopen en waarom. Voor zowel privé als zakelijk gebruik is een alarmsysteem niet meer voorbehouden aan grote paleizen of voor grote winkelpanden. Met de huidige mogelijkheden kan men snel én betaalbaar een draadloos alarmsysteem installeren. Of is een traditioneel alarmsysteem met analoge bewakingscamera toch beter?

Voorkomen of genezen?

Er zijn twee belangrijke aspecten aan een alarmsysteem met bewakingscamera; voorkomen dat er iets gebeurt, of achteraf het probleem opsporen. Een alarmsysteem wordt niet alleen gebruikt om inbrekers te betrappen, toch is dat in combinatie met een bewakingscamera wel vaak de toepassing. Laten op basis van inbraakpreventie de mogelijkheden eens onderzoeken, daarnaast geldt deze informatie voor een groot deel ook voor andere toepassingen. We kunnen al snel zien wat het verschil is tussen voorkomen van een inbraak, of het “genezen” achteraf.

Welk type bewakingscamera?

Er zijn diverse soorten bewakingscamera’s; voor binnen en buiten, met RGB kleuren of Infrarood voor in het donker. Daarnaast zijn er ook bewegingsmelders die weer gekoppeld kunnen worden aan de bewakingscamera. Je kunt alle opties ruwweg verdelen in de traditionele bewakingscamera en de IP camera.

Traditionele bewakingscamera

Dit is de camera die we allemaal kennen, al is het alleen maar uit films en televisieseries. Dit type camera wordt met kabels gekoppeld aan een video opname systeem en een monitor. Het is dus nodig om alle apparatuur via kabels aan elkaar te koppelen, afstand tussen de afzonderlijke apparaten speelt een belangrijke factor. Dit type beveiliging heeft een preventieve waarde wanneer de bewakingscamera duidelijk zichtbaar is. Maar als er een inbraak of andere calamiteit plaatsvindt zul je dit pas achteraf merken, tenzij er een alarmsysteem aan gekoppeld is dat direct een signaal doorgeeft. Dit is een systeem dat behoorlijk “fool proof” werkt omdat het al decennia lang bestaat, en alle componenten fysiek met elkaar verbonden zijn.

IP camera

Dit is een moderne bewakingscamera die beelden door kan sturen via internet, IP staat voor Internet Protocol. Dit soort camera’s worden vooral in combinatie met draadloze alarmsystemen gebruikt, die bijvoorbeeld via een Somfy TaHoma systeem wordt aangestuurd. Een centrale router zorgt dat verschillende “slimme” apparaten met elkaar kunnen samenwerken. En net zoals jouw linkerhand en rechterhand samen het meest effectief werken, geldt dat ook voor Smart Home oplossingen. Het is de kracht van draadloze apparaten en diensten aan elkaar koppelen wat het zo bijzonder maakt. Dat betekent uiteraard wel dat een IP bewakingscamera verbonden moet zijn met een netwerk, dit kan zowel een intern netwerk zijn als extern voor signalering op andere locaties.

Externe server

Een IP bewakingscamera kan de beelden automatisch naar een centrale server sturen, zo werkt het TaHoma systeem op basis van de Somfy server. De beelden worden opgeslagen in de Cloud waarmee ze via een app op smartphones en tablets te bekijken zijn, of via de browser van een PC op tablet, en ook via een Smart TV in huis. Daarmee heb je dus ook geen last meer van ouderwetse videorecorders die niet goed functioneren, of data die lokaal gewist of gestolen wordt.

Smartphone apps

Wat doe je wanneer je een melding krijgt op jouw smartphone vanuit de bewakingscamera? Wanneer je in bed ligt en er rommelt iemand aan de voordeur kun je gaan kijken, of je laat de lichten via de Smart Home inschakelen, maar op kantoor kun je niet direct ingrijpen. Daarom kun je bij een draadloos alarmsysteem vaak ook een abonnement nemen bij een bewakingsbedrijf die je direct kunt verwittigen om de daadkracht bij problemen te verhogen.

Smart Home beveiliging

We hebben de mogelijkheden van de Smart Home al even genoemd, met een draadloos alarmsysteem kun je nog veel verder gaan. Zo kun je een pushbericht op jouw smartphone ontvangen zodra de bewakingscamera beweging heeft geconstateerd via een bewegingsmelder, of installeer een openingsmelder die direct de bewakingscamera inschakelt voor het maken van opnames. En omdat inbrekers allergisch voor licht zijn laat je de slimme verlichting inschakelen bij detectie van ongewenst bezoek.

Alarmsysteem voor vele toepassingen

Een alarmsysteem gebruik je niet alleen voor het weren van inbrekers. Denk ook aan het voorkomen van brand met een rookmelder die aan het draadloze alarmsysteem wordt gekoppeld, of een water sensor. Ook voor het opsporen van grote en zelfs kleine dieren in en rond de woning zijn er speciale bewegingsmelders die je weer kunt koppelen aan de bewakingscamera. Je ziet het, met een draadloos systeem kun je veel meer dan achteraf inbrekers op een korrelige video bekijken!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply