19

Zo maak je verschillende soorten raambekleding schoon

We doen het eigenlijk niet vaak genoeg, maar ook je raambekleding kan zo nu en dan een opfrisbeurt gebruiken. Terwijl we grondig elke week alles afstoffen, vangen onze gordijnen continu stof waar we eindelijk niets mee doen. Niet zo handig, want hier gaan ontzettend veel bacteriƫn inzitten en elke avond schudden we die gordijnen weer lekker voor het raam. Oftewel, we schudden het stof weer onze ademruimte in. Tijd voor een opfrisbeurt, zodat jouw raambekleding schoon te winter ingaat!

Horren

Bijna elk huishouden heeft in de zomer wel horren voor het raam hangen. Tijdens de warme dagen hangen we ze voor de deuren en ramen, in de hoop om vliegen en muggen buiten te houden. Inmiddels zijn insecten massaal in winterslaap gegaan of hebben ze een warm plekje opgezocht waar ze kunnen overwinteren. De kans is vrij groot dat je ze niet meer gaat zien dit jaar. Tijd dus om die ongezellige horren op te bergen en ruimte te maken voor gezellige raambekleding. Je kunt de hor lichtelijk stofzuigen of afborstelen met een zachte borstel, om deze vervolgens met lauw water en een doek af te nemen. Gebruik hiervoor geen agressieve zeep, want dit kan de kleur van de hor aanpassen. Als deze gedroogd is, kun je hem netjes opbergen zodat je deze volgend jaar weer kunt gebruiken.

Rolgordijnen

Rolgordijnen

Je rolgordijnen zal je waarschijnlijk niet op willen bergen voor de winter, maar ze kunnen vast een poetsbeurt gebruiken. Er kan namelijk van alles tussen een rolgordijn komen te zitten, wat je vervolgens in de stof drukt door hem op te rollen. Zeker wanneer je rolgordijn op maat gemaakt is, moet je er zorgvuldig mee omgaan zodat deze zo lang mogelijk meegaat. Je kunt de rolgordijn volledig uitrollen en met lauw water schoonboenen. Als het echt nodig is kun je wat wasmiddel gebruiken, maar gebruik hier echt een minimale hoeveelheid van. Je wilt natuurlijk niet dat je rolgordijnen gaan plakken. Laat deze volledig uitgerold aan de lucht drogen.

Stoffen gordijnen

Gordijnen zijn eigenlijk het makkelijkst om schoon te maken, want veel gordijnen kunnen gewoon in de wasmachine. Check het label van tevoren goed en zet de temperatuur niet te heet, anders kunnen ze nog wel eens krimpen. Een goede tip is om ze nat uit de trommel weer op te hangen, zodat ze kreukvrij opdrogen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply