21

Verhuizen? Zo moet je jouw oude huurwoning opleveren

Heb je een nieuwe woning gevonden en ga je jouw huidige huurwoning verlaten? Dan moet je het huis natuurlijk netjes achterlaten. Bij een goede oplevering krijg je de borg terug van de verhuurder en is iedereen tevreden. In dit artikel lees je een aantal belangrijke aandachtspunten om de woning op de juiste manier op te leveren.

Vastgestelde opnamestaat

Vaak moet je een huurwoning opleveren in dezelfde staat als aan het begin van jouw huurperiode. Deze opnamestaat is soms vastgelegd op papier en ondertekend samen met het huurcontract. Is er geen opnamestaat vastgesteld? Dan moet je de woning in goede staat achterlaten. Wanneer de woning al niet meer in goede staat was toen je introk én jouw huurperiode voor 2003 begon, zou je dit zelf moeten bewijzen. Is er geen opnamestaat vastgesteld en begon je pas na 2003 met huren? Dan mag je de woning opleveren in de huidige staat. Wanneer de verhuurder zegt dat de beginstaat beter was, zal de verhuurder dit moeten bewijzen. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met jouw verhuurder. Wanneer je huurt via Rentola, kun je snel en gemakkelijk met de verhuurder communiceren. Rentola is een slimme zoekmachine voor huurwoningen. Als je nog op zoek bent naar een nieuw huurhuis of zelf een woning wil verhuren, is het de moeite waard om op de website te kijken!

Herstel door jou veroorzaakte schade

Voordat je jouw huurwoning verlaat, zal er een voorinspectie worden uitgevoerd. De verhuurder komt langs om te bespreken wat er nog hersteld moet worden voor de oplevering. Als hoofdregel kun je aanhouden dat door jou veroorzaakte schade gerepareerd moet worden. Normale slijtage is daarentegen het risico van de verhuurder.

Verwijder de kleine aanpassingen

Maak de kleine veranderingen in de woning ongedaan. Denk aan het verwijderen van laminaat, lampen, gordijnrails, zonwering en balkonvloer bekleding.

Herstel wanden en plafonds in oorspronkelijke staat

Herstel wanden en plafonds in oorspronkelijke staat

Lever alle wanden en plafonds op in oorspronkelijke staat (tenzij anders afgesproken). Verwijder alle spijkers/schroeven, maak de gaten dicht en schilder het in de oorspronkelijke kleur.

Laat de huurwoning leeg en schoon achter

Laat het huis niet alleen leeg, maar ook schoon achter. Ga nog een keertje rond met de stofzuiger, haal een stofdoek over de keukenkasten en poets het sanitair.

Lever alle sleutels in bij de verhuurder

Na de eindinspectie is het tijd voor de sleuteloverdracht. Lever alle sleutels in bij de verhuurder – ook als je extra sleutels hebt laten maken. Geef sleutels nooit rechtstreeks aan een nieuwe huurder!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply