20

Zo kies je het mooiste buitenkleed voor jouw tuin of balkon

Nu het voorjaar in volle gang is, is het voor velen ook tijd om de tuin aan te pakken en weer in te richten. De laatste jaren zijn buitenkleden hierbij een onmisbaar onderdeel van de aankleding geworden. Maar hoe kies je nu een mooi kleed voor buiten die bij jouw formaat tuin of balkon past? Wij geven je een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een buitenkleed.

Let op het materiaal van een buitenkleed

Je wilt natuurlijk dat een buitenkleed het hele jaar door in de tuin of op het balkon kan blijven liggen. Let er daarom op dat het kleed hier ook echt voor buiten geschikt is. Je wilt natuurlijk niet dat je tuinkleed na een mooie zomer is verkleurd door de zon of is aangetast door een paar regenbuien.

Geschikte materialen voor buitenkleden zijn bijvoorbeeld polypropyleen of sisal. Dit komt doordat deze vezels gemakkelijk vuil afstoten, waardoor je het eenvoudig kunt schoonmaken. Ook heeft zonlicht geen invloed op de kleuren van deze materialen.

Daarbij zijn de materialen voor buitenkleden lichtgewicht. Hierdoor kun je het kleed makkelijk verplaatsen of oprollen en opbergen mocht je deze in de winter uit de weg willen hebben.

Ga voor een vorm en afmeting die bij jouw buitenruimte past

Naast het materiaal is natuurlijk de vorm en het formaat bepalend of een buitenkleed mooi op jouw balkon of in de tuin past. Bepaal eerst de plek waar je het tapijt wilt plaatsen en kijk vervolgens naar de afmetingen hiervan. Het is mooi als het kleed verschillende elementen kan raken om een gevoel van eenheid te creëren.

Daarbij kan je spelen met de vorm. Zo kan het in een lange, smalle tuin juist leuk zijn om te gaan voor een ronde vorm, om het rechte lijnenspel te ontbreken. Daarentegen kan het in een vierkante ruimte weer mooi zijn om een rechthoekig kleed voor buiten te kiezen. Bijvoorbeeld als onderdeel van de lounge set of onder een eettafel.

Vrolijke designs en kleuren buitenkleden

Buitenkleed

Om het zonnetje permanent in huis te halen, is het natuurlijk leuk om voor een kleurrijk vloerkleed te kiezen. Het leuke aan een buitenkleed is dat je met kleuren veel meer vrijheid hebt doordat je minder afhankelijk bent van het interieur.

Zo zijn felle en vrolijke kleuren als oranje, groen, blauw of geel altijd een goed idee voor buiten. Met een kleurrijk exemplaar heb je altijd een vrolijk accent buiten om naar te kijken, ook als het weer er niet naar staat.

Ook kun je experimenteren met een toffe print om hiermee een bepaald accent te geven. Hiermee kun je ook het lijnenspel van jouw buitenruimte benadrukken of doorbreken. Door goed te kijken naar jouw tuin of balkon en hiermee complementerend of juist contrasterende keuzes te maken kan je niet snel verkeerd kiezen met een buitenkleed.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply