32

zink brengt een vleugje van vroeger in huis

zinken

de zinken vuilnisemmer van vroeger is weer terug… wezan

In de winter is het heerlijk om een vleugje van vroeger in huis te hebben. Gewoon…. omdat we dan veel in huis zitten en ‘vroeger’ een lekker veilig gevoel geeft. In grootmoeders tijd werden er veel materialen van zink gemaakt zoals afvalemmers, weckpotten, draadmanden, gieters en wasborden. Zink was stevig, duurzaam, ongevoelig voor roest en kon gemakkelijk worden hergebruikt. Het werd al ver in de oudheid ontdekt, maar werd vooral begin 1900 echt veel toegepast. Een poosje stond zink in het negatieve daglicht vanwege milieuvragen, maar inmiddels is deze wanklank verdwenen en word zink veel gebruikt in de bouw, vloeren, bouwmaterialen en woonaccessoires. Als je dus veel accessoires van zink in huis haalt, haal je dus een vleugje vroeger in je huis.

Om je de voordelen van zink te laten voelen, heb ik 5 ideetjes op een rij gezet:

zink

zet zinken gieters en teilen in een hoek van de tuin via isabellas

idee 1. Zink in de tuin

Het is geen nieuw idee, maar wel de moeite waar van het noemen. In een hoekje van de tuin kun je sfeer brengen door een zinken emmer, wat teilen of gieters neer te zetten. Als het voorjaar aanbreekt en de bloemen en bollen weer gaan bloeien, heb je een gezellig hoekje waar je vast graag naar kijkt!

 

zinken teil

een zinken teil als   recyclart

Idee 2. Omdenken met zink

Emmers en teilen zijn weer anders en op deze manier kun je ze gebruiken. Uiteraard kun je omdenken en deze voorwerpen op een andere manier gebruiken. Zo kun je van een emmer of een teil een lamp maken, of gebruiken als memobord.

 

Idee 3. Bloemen in zink

Het zink heeft een mooie matte uitstraling en door de zachte kleur past het materiaal goed bij bloemen en bloeiende takken. Gebruik een kan, gieter of emmer als vaas en zet er een mooi boeket of bos takken in.

zink en kaarsen

idee 4: gebruik het als kaarsenstandaard via casa original

Idee 4. Kaarsen in zink

Kaarsen kun je in een mooie kandelaar steken, maar het staat ook erg leuk als je ze in zand steekt. Vul een zinken emmer met zand en fleur het op met een lint of stukje groen. Duw een voor een de kaarsen in het zand. Speel er mee, ze hoeven niet allemaal even ver van elkaar af te staan en ook niet even diep in het zand gestoken te worden.

 

een draadmand van zink

een draadmand van zink met groen via vibekedesign

Idee 5. Groen in zink

Zoals ik al eerder vertelde heeft zink een mooie matte uitstraling en deze past mooi bij het groen uit de natuur. Tegenwoordig hebben we weer veel planten in het interieur en daar passen zinken accessoires gewoon goed bij. Je kunt mooie zinken accessoires kopen bij Wezan. Ze hebben daar ook de mooie ouderwetse vuilnisbakken van vroeger. Ik heb ze in de eerste foto gezet bovenaan dit bericht. Dat zou toch leuk staan zo bij de achterdeur…. #verliefd.

Bewaren

Show Comments

2 Comments

  1. Ans 8 januari 2017

Leave a Reply