23

Zelfstandig wonen wanneer je slecht ter been bent

De laatste decennia is steeds nadrukkelijker aangestuurd op zelfstandig wonen. Ook op hoge leeftijd proberen we zo lang mogelijk in ons eigen huis te blijven wonen. De term levensloopbestendige woning is inmiddels al aardig ingeburgerd in ons taalgebruik. Soms kan een bestaande woning door wat ingrepen levensloopbestendig gemaakt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van een traplift of het ligbad vervangen door een inloopdouche. Ook kun je allerlei handige hulpmiddelen verkrijgen, variërend van douchekruk tot automatische deuropener, waardoor je – ook als je slecht ter been bent – langer zelfstandig kunt blijven wonen.

De rollator wordt je beste vriend

Naar mate de jaren gaan tellen, werkt het lichaam niet meer altijd goed mee. We worden wat minder soepel ter been, maar dat betekent natuurlijk niet dat we daarom achter de geraniums moeten gaan zitten. Met behulp van een rollator kun je ook op latere leeftijd vaak nog heel goed op de been blijven. Zo’n rollator heb je in allerlei uitvoeringen. Ze zijn er bijvoorbeeld met extra ondersteuning voor de onderarmen en je hebt ook rollators die in een paar minuten om te bouwen zijn tot rolstoel. Dit biedt de mogelijkheid om te blijven lopen zolang het gaat en daarna plaats te nemen in de rolstoel, zonder dat je direct een nieuw hulpmiddel moet aanschaffen. 

Als traplopen een probleem wordt

Als traplopen een probleem wordt

Wanneer iemand op hoge leeftijd nog in een eengezinswoning woont, met meerdere verdiepingen, kan het een probleem worden om de slaapkamer te bereiken. Slecht ter been zijn heeft meestal ook als consequentie dat traplopen niet meer zo goed wil lukken. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om de slaapkamer op de begane grond in te richten, maar dat houdt dan wel in dat je de bovenverdieping zelf niet meer zou kunnen bereiken. In dergelijke situaties kan een traplift uitkomst bieden. Met een traplift blijf je gewoon in staat om je door de hele woning te kunnen blijven verplaatsen. 

De trippelstoel als extra hulpmiddel

Voor mensen die zich binnenshuis willen verplaatsen, maar slecht ter been zijn, kan ook de trippelstoel uitkomst bieden. Dat is een loophulpmiddel dat enigszins lijkt op een bureaustoel, maar dan uitgerust met een rem en vier grote zwenkwielen. Een trippelstoel is ideaal om kleine stukjes binnenshuis mee te lopen, bijvoorbeeld om even iets uit de koelkast te pakken. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen zonder te kunnen vallen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply