Rolluiken zijn ideaal als zonwering en als bescherming tegen inbraak. Maar als ze kapot gaan, zijn ze ineens een stuk minder handig. Het rolluik kan bijvoorbeeld vast blijven hangen, scheef gaan zitten of het trekband gaat kapot. Moet je er dan perse een monteur bij halen? Gelukkig niet, want veel problemen kun je zelf oplossen! Dit zijn 4 handige tips om een kapot rolluik te repareren.
1. De bandopwinder vervangen
De meeste rolluiken hebben een trekband waarmee het luik omhoog en omlaag gaat. Hier kunnen verschillende problemen mee ontstaan. Zo kan de bandopwinder zelf stuk gaan, waardoor het rolluik niet meer omhoog gaat. Of de band gaat stuk en moet vervangen worden. Je kunt dan het beste ook de bandopwinder vervangen, zodat je in een keer klaar bent. Een rolluik bandopwinder is eenvoudig te vervangen en het is een klusje dat iedereen gewoon zelf kan doen. Als het band is gebroken, is het belangrijk om ook de ophangveren te checken (zie tip 3).
2. Het rolluik recht hangen
Soms gaat het rolluik scheef in de sponning hangen. Dat is lastig, want op die manier schuift het niet meer goed omhoog en omlaag. Het kan zelfs helemaal vast komen te zitten. Er zijn twee manieren om het rolluik weer recht te hangen. Bij de eerste methode schuif je het rolluik (indien mogelijk) tot halverwege het raam. Je pakt dan de onderrand vast en probeert deze met draaien en trekken weer recht te hangen. Natuurlijk probeer je dat wel voorzichtig! Soms schiet het rolluik dan weer recht en is het probleem opgelost. Soms is het lastiger en dan gebruik je de tweede methode. Daarbij schroef je een van de zijsponningen los van het kozijn en hang je het rolluik recht. Daarna schroef je de zijsponning weer vast zodat het rolluik recht in de rails loopt.
3. Ophangveren (bladveren) vervangen
Het rolluik dat met een band bediend wordt, heeft meestal ophangveren of bladveren. Deze zorgen ervoor dat het rolluik niet zomaar met de hand omhoog getrokken kan worden, bijvoorbeeld door een inbreker. Als de veren sterk vervormd zijn, gaat het rolluik niet meer omhoog of het valt veel te gemakkelijk naar beneden. Het kan ook vastlopen. De veren kunnen spontaan stuk gaan, maar ook door verkeerde bediening of als de trekband breekt. De bladveren zitten vast aan de bovenbuis. Je kunt ze langs de zijkant van de buis af schuiven als je het rolluik optilt. Vervolgens schuif je er nieuwe veren aan. Afhankelijk van systeem en merk moet je ze misschien nog vastzetten.
4. Rolluik geleiders vervangen
Maakt jouw rolluik veel lawaai als het waait? Dan is de kans groot dat de geleiders niet meer goed zijn. Na verloop van tijd worden de geleiders iets wijder, doordat er telkens druk op komt als het waait. Als er teveel ruimte ontstaat, krijgen de rolluiken de kans om te gaan klapperen. Dat kan ook gebeuren als de rubbers van de geleiders niet meer goed zijn. De rolluiken slaan dan heen en weer in de sponning waardoor je lawaai hoort. De rolluik geleiders zijn eenvoudig te vervangen. Je kunt een voor een de geleiders los schroeven en vervangen door een nieuwe. Let op dat alles weer netjes aansluit voordat je het rolluik weer gebruikt. Klappert het rolluik nog steeds? Check dan of er ergens wind achter het rolluik kan komen.
Een rolluik kan vaak gerepareerd worden zonder dat je een dure vakman hoeft in te schakelen. Zeker als je zelf een handige klusser bent, is dat meestal geen probleem. Toch moet je soms hulp inschakelen. Dat gebeurt vooral bij grotere beschadigingen. En ook bij elektrisch bediende rolluiken is het vaak praktisch als een vakman er naar kijkt. Problemen zijn dan meestal een stuk ingewikkelder om zelf op te lossen.
No Responses Yet