35

Zelf een keuken maken: 8 tips

Ben jij van plan om zelf een keuken te maken? Dat is een flinke klus! Meestal ben je hier heel wat tijd mee kwijt. Maar… het resultaat is het absoluut waard! Je krijgt namelijk echt de keuken van je dromen, in plaats van een standaard model. Je kunt echt alles zelf bepalen en kiezen, waardoor je een unieke keuken creëert. Wil jij zelf aan de slag? Lees dan eerst deze 8 handige tips om fouten te voorkomen!

1. Maak een plattegrond

Maak altijd een plattegrond voordat je begint. Op de plattegrond teken je de keuken eerst schetsmatig. Pas als je zeker bent van de indeling maak je nog een tekening op schaal. Zo voorkom je dat je elementen vergeet of op het laatste nippertje wilt veranderen.

 Schets keuken

2. Houd rekening met de ideale werkdriehoek

De ideale werkdriehoek is de driehoek tussen de kookplaat, de spoelbak en een leeg stuk aanrechtblad (werkblad). Deze werkdriehoek bepaalt voor een groot deel of jij comfortabel kunt koken in je keuken.

3. Houd een standaard diepte aan

De diepte van de keuken kun je het best standaard nemen. Deze diepte is 60 centimeter. Het klinkt heel gaaf om een diepere of smallere keuken te nemen, maar het is echt veel ingewikkelder om daar passende apparatuur voor te vinden. 

Vaatwasser monteren

4. Vraag offertes aan bij keukenspecialisten

Als je zelf een keuken bouwt, kun je het beste binnenstappen bij een paar keukenspecialisten. Daar vraag je offertes aan voor een keuken op maat. Je krijgt dan meteen advies over werkhoogte, indeling en afwerking. Ideaal om vervolgens zelf mee aan de slag te gaan.

5. Maak je niet te druk over leidingen

Veel mensen denken dat je het beste de oude leidingen kunt laten liggen. Maar het is juist belangrijk dat je ook die gaat vernieuwen om lekkage te voorkomen. En als je toch bezig bent, kun je ze precies zo plaatsen dat het jou goed uitkomt in je nieuwe indeling.

 Leidingen verleggen

6. Ga voor berken multiplex kastjes

Veel mensen kiezen voor de standaard witte kastplanken. Maar je kunt de keuken beter maken van robuust berken multiplex. Als dit netjes wordt afgewerkt ziet het er prachtig uit en het is sterker en minder buigzaam.

7. Kies een mooi en degelijk aanrechtblad

Eerst bouw je de keukenkastjes op maat. Vervolgens kies je een mooi en degelijk aanrechtblad. Ze zijn verkrijgbaar in elk denkbaar materiaal. Moeilijk bewerkbare materialen, zoals metaal en marmer, kun je het beste volledig op maat bestellen.

 Moderne keuken bouwen

8. Ga voor massief houten afwerking

De afwerking, zoals de kastdeurtjes, worden meestal afgewerkt in hout. Kies hierbij voor massief hout, zodat de deurtjes mooi én stevig zijn. Je vindt de juiste houtsoorten bij DeHoutgroothandel.

Zelf een keuken maken is op zich niet zo moeilijk. Iedereen met wat ervaring op het gebied van timmerwerk kan dat. Het is echter wel lastig om het echt goed te doen als je er van tevoren helemaal niet over hebt nagedacht. Maak dus eerst uitgebreide plannen en tekeningen voordat je begint aan het werk. Zo weet je precies op welke dingen je moet letten om je keuken zo mooi mogelijk te bouwen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply